Filmanmeldelse: Forelsket i New York – Lille film med store øjeblikke

Forelsket i New York

4 popcorn

Kan én sang ændre alt?

For musikproduceren Dan (Mark Ruffalo) kan den. Han er blevet fyret, hans ægteskab er røget sig en tur, og det samme er forholdet til teenagedatteren Violet (Hailee Steinfeld).

Der er kort sagt dømt førsteklasses nedtur – en af dem, hvor man stirrer længselsfuldt på skinnerne i subwayen og spekulerer på, om man ikke bare skal få det overstået.

Men så er det, at Dan midt i sit mismod vandrer ind på en klub i New Yorks East Village og hører sangerinden og sangskriveren Gretta (Keira Knightley) synge en stille ballade med sin guitar.

Lige der, opstår et af disse filmiske øjeblikke, som er så magiske. For Grettas sang får billeder til at opstå i Daves hoved, hvor hun i stedet synger med et stort orkester bag sig.

Gretta har netop slået op med sin musik-kæreste Dave, efter at han har været hende utro. Hun vil bare synge sine ballader i fred, men Dan giver ikke op så let. Han samler et band til hende og sammen får de indspillet et album midt på gaderne i New York med byens egne lyde som baggrundsakkompagnement.

Det lyder banalt, og den irske instruktør John Carneys “Forelsket i New York” er da heller ikke videre original. Man har lige som set det hele før. Blandt andet i Carneys egen og meget anmelderroste romantiske musical ”Once” (2006) om en irsk gademusiker, som møder en tjekkisk pianist.

Historier, hvor én desillusioneret person finder inspiration fra en anden, er der således masser af. Når ”Forelsket in New York” alligevel får sine tilskuere til at gå småforelskede ud af biografen, skyldes det andre ting.

For det første nægter den stædigt at lægge sig fast på en bestemt genre. I stedet for improviserer Carney som en trænet musiker ved en koncert og bevæger sig elegant fra komedie til drama til kærlighedshistorie.

Der er dog ikke så meget tale om romantisk kærlighed mellem de to hovedpersoner, som om en fælles kærlighed til musikken som udtryksmiddel.
For det andet rummer den disse magiske øjeblikke, hvor musikken hæver historien og filmen over det banale og giver den en dybere betydning.

Endelig for det tredje lever ”Forelsket i New York” i kraft af sine to hovedpersoner. Efter succesen med ”Once”, som næsten intet kostede at lave, arbejder Carney nu med et væsentligt større budget. Så stort at han har haft råd til at håndplukke skuespillerne fra Hollywoods A-liste.

Mark Ruffalo tilfører rollen som Dan en kaotisk vrede parret med hans egen indadvendte charme og sødme. En mand, som trods sine fejl virker mere fortabt end utilgivelig.

Og Keira Knightley kompenserer for sine manglende sangevner ved at yde en af sine mest sympatiske præstationer meget længe. Kemien mellem de to virker ægte og troværdig, og det samme gør beskrivelsen af Dans forliste ægteskab.

”Forelsket i New York” er ikke nogen stor film, men det er en dejlig film, med store øjeblikke.

Forelsket i New York – 104 minutter – USA – Instruktør: John Carney – Medvirkende: Mark Ruffalo, Keira Knightley, James Corden, Hailee Steinfeld, Katherine Keener, Adam Levine m.fl