BERLINALEN 2021: Ich bin dein Mench – Når ens drømmemand er androide

Tænk hvis du havde en partner, der ud over at se godt ud, være charmerende, en perfekt danser og en alvidende samtalepartner konstant er fuldstændig fokuseret på dig og dine behov.

Lyder det som det perfekte match og manden, du altid har været på udkig efter?

Kærligheden bliver sat på spidsen i Maria Schraders ”Ich bin dein Mench”, der var blandt de tre film i hovedkonkurrencen på Berlinalens første dag. Hun er blandt andet kendt for ”Stefen Sweig – Farvel til Europa” (2016) og Netflix-miniserien ”Unorthodox” (2020).

Denne gang har hun kastet sig over det eksistentielle spørgsmål om, hvad der skaber følelser mellem mennesker.

Forskeren Alma siger – ret modstræbende – ja til at være med i et eksperiment, hvor hun i tre uger skal bo sammen med en nyudviklet androidemand, Tom, der er programmeret til at være hendes drømmemand.

Alma er en moderne kvinde, højtuddannet, økonomisk uafhængig og i fuld gang med et forskningsprojekt, hvor hun og hendes team forsøger at finde poesi i et 6.000 år gammelt kancellisprog fra Mesopotamien.

Samtidig er hun fraskilt og barnløs. Kærlighed anser hun for at være opreklamerede fantasier og simple kemiske processer, som hun hverken har tid eller lyst til at bruge energi på.

Derfor er Alma også skeptisk over for projektet fra starten. Kærligheden kan ikke sættes på formel eller findes i en computers algoritme, mener hun. Så da Tom fylder badeværelset med rosenblade, stearinlys og skumbad og erklærer, at 93% af alle kvinder drømmer om netop dette, må hun skuffe ham med, at hun hører til de sidste 7%, der ikke falder for den slags.

Men selvfølgelig er tingene ikke så enkle hverken for Alma eller Tom. Bag sin moderne jeg-kan-stå-selv facade drømmer Alma stadig efter sin barndoms sommerflirt fra sommerturene til Rømø (ja, Danmark får en cameorolle i filmen).

Og Tom, der konstant lærer af interaktionen med Alma og resten af verden, viser en overraskende empati, der, uanset om den er baseret på hans elektriske kredsløbs analyser, er mere skarp end mange menneskers evne til at tolke deres omgivelser.

”Ich bin dein Mensch” er ikke lige så indsigtsfuld og dyb som Spike Jonze mesterlige ”Her” (2013) eller så foruroligende tankevækkende som Alex Garlands ”Ex Machina” (2014). Dertil er romcom-genren’s rammer for snævre.

Men det lykkes alligevel for Maria Schrader at komme med sit personlige indspark til hele debatten om robotter og robotkærester. For hvad ville vi egentlig foretrække, hvis vi kunne vælge mellem hverdagsforholdets daglige irritationsmomenter, eller en partner, der altid har ens ryg og som altid er den bedste udgave af sig selv? Og kan man rent faktisk føre en dialog baseret på ægte følelser med en person, der ikke er et levende menneske?

Uanset hvad, er der masser af liv og ægthed hos Maren Eggert og Dan Stevens i de to altbærende hovedroller.

Ich bin dein Mensch – 105 minutter – Tyskland – Instruktør: Maria Schrader – Medvirkende: Maren Eggert, Dan Stevens, Sandra Hüller m.fl.