FILM: Fantastiske skabninger 3 – Midtvejsfilm med momentum

Så nåede vi det gyldne midtvejspunkt i Harry Potte spinoff-franchisen om Fantastiske skabninger og den store kamp mod troldmanden Gellert Grindelwald.

Det er her, at en serie gerne skulle have fået så meget tyngde og momentum, at bolden ruller ubesværet i mål. Det kunne man godt tvivle lidt på efter den noget ufokuserede 2’er ”Fantastiske skabninger: Grindelwalds forbrydelser” (2018).

Men ”Fantastiske skabninger: Dumbledores hemmeligheder” formår ubesværet at holde tungen lige i munden. Og man fornemmer lige fra starten, at vi med højere og højere fart nærmer.os den legendariske duel mellem Albus Dumbledore og Grindelwald.

Efter begivenhederne i den forrige film er Grindelwald efterlyst i hele troldmandsverdenen for sin forbrydelser.

Han formår dog at klare frisag og forsøger nu med alle midler at vinde valget som den nye leder af det internationale troldmandssamfund, hvorefter han vil starte sin krig mod mugglerne (menneskene).

De eneste, der kan stoppe hans plan, er Dumbledore og en lille håndfuld troldmænd og hekse – heriblandt magizoologen Newt Scamander – samt muggleren Jacob Kowalski.

”Fantastiske skabninger: Dumbledores hemmeligheder” tager J. K. Rowlings troldmandsunivers til nye, spændende steder. Blandt andet får vi nu ucensureret historien om det homoseksuelle kærlighedsforhold mellem Dumbledore og Grindelwald. To mægtige troldmænd bundet sammen ikke blot af deres følelser, men også af en ubrydelig blodpagt, der gør, at de ikke kan bekæmpe hinanden i åben kamp.

Men vi får også den virkelige baggrundshistorie bag obscurusen Credence og hans forbindelse til Dumbledore-familien. Og Jessica Williams stråler forfriskende i rollen som den nye magiprofessor Lally Hicks.

Nu handler det jo om fantastiske skabninger – eller det burde det ifølge overskriften, og det gjorde det også i den første film i franchisen. Men selv om endnu et fantastisk væsen spiller en afgørende rolle også i den tredje film, så er denne del efterhånden forvandlet til nyttige rekvisitter.

Den egentlige hovedhistorie er kampen og forholdet mellem Albus Dumbledore og Gelert Grindelwald. Her skal vi vænne os til, at Johnny Depp, der spillede Grindelwald i de to første film, er blevet udskiftet med Mads Mikkelsen, efter at en skandale i hans privatliv gjorde ham til persona-non-grata i filmverdenen.

Umiddelbart er det altid forstyrrende med den slags udskiftninger, og derfor bestemt ikke til publikums fordel. Men i dette tilfælde styrker det faktisk filmen. Mads Mikkelsens mere firkantede, sammenbidte kropssprog og udstråling skaber lige fra starten en vibrerende og troværdig kemi mellem ham og Jude Law i rollen som Dumbledore.

Hvis man skal kritisere Fantastiske skabninger franchisen for noget ud over at have for lidt fokus på netop fantastiske skabninger, så er det, at den bliver en mere og mere dyster sag.

Vi er efterhånden meget langt fra den lethed og humor, der også er en del af Harry Potter Universet. En stor del af ”Fantastiske Skabninger: Dumbledores hemmeligheder – er henlagt til Berlin i starten af 30’erne. Og nazisternes magtovertagelse genspejles i troldmandsuniverset, hvor Grindelwalds lakajer render rundt i sorte læderfrakker og hatte, der får dem til at ligne en Gestapo-kliché. Og flere af dem regner rundt med skurke-attituder, som medvirkede de i en stumfilm.

Så hvis man skal komme med et råd til de sidste to film i serien, må det være, at de skal skrue op for humoren igen og slippe langt flere fantastiske skabninger ud af Newts kuffert.

Fantastiske skabninger: Dumbledores hemmeligheder – 142 minutter – England og USA – Instruktør: David Yates – Medvirkende: Eddie Redmayne, Jude Law, Mads Mikkelsen, Ezra Miller, Dan Fogler, Alison Sudol, Jessica Williams m.fl.