SERIE: Moon Knight – Marvel går nye, spændende veje

SDa Marvel i 2021 startede fase fire af sin superhelte-franchise, blev der ikke blot lanceret 11 kommende film. Marvel præsenterede samtidig sin plan for 12 nye mini TV-serier, der for alvor skulle sende selskabet op i streaming-superligaen.

Og det må man sige, er sket. Faktisk har TV-serierne vist sig at være mere interessante end de fase fire film, der indtil nu har haft premiere. Ikke fordi filmene er dårlige – slet ikke. Men fordi Mavel via TV-serierne gør noget helt andet både kvalitetsmæssigt og indholdsmæssigt, end de gør på det store lærred.

Man så det allerede med den første TV-serie ”WandaVision” (2021). Serien var på fremragende vis en pastiche, der kronologisk gennemgik TV-serie-mediets udvikling. Men samtidig legede den med virkeligheden på en væsentlig mere kompliceret måde, end hvad Marvel normal gør i en højt gearet film.

”WandaVision” videreførte dog figurer, som allerede er kendt gennem de efterhånden 27 film. Med den seneste TV-serie ”Moon Knight” introducerer Marvel derimod for første gang en ny figur til deres superhelte-franchise via TV-mediet.

Og hvilken figur. I første afsnit møder vi Steven Grant, en intelligent, nørdet ansat i museumsbutikken på National Gallery i London, der drømmer om at vise folk rundt i museets egyptologiske afdeling, men som dagligt nedgøres af sin kvindelige chef (tal lige om woman-splaining der).

Det er dog nætterne, der er Grants største udfordring. Her hjemsøges han af mærkelige drømme og føler sin krop overtaget af kræfter, han ikke forstår. Langsomt finder han – og vi – ud af, at han ud over den blide Grant også har en anden personlighed, den amerikansk talende lejemorder Marc Spector, som er blevet den menneskelige avatar for den egyptiske gud Khonshu, der hævner onde gerninger.

I mellemtiden arbejder kultlederen Arthur Harrow – der havde avatar-rollen for Khonshu før Spector – at genoplive den egyptiske gudinde Ammut. Hans plan er via Ammut at heale verden ved et apocalyptisk massemord, hvor Ammut ikke blot slår dem, der har gjort noget ondt, ihjel, men alle der vil gøre det på et eller andet tidspunkt i deres liv.

Dermed begynder et intenst kapløb for Grant/Spector/Khonshu for at stoppe Harrow, inden han får gennemført sin plan. Godt hjulpet af Spectors kone Layla, der kommer som endnu en livsomstyrtende overraskelse for stakkels Grant.

Det er en aldeles forrygende historie, hvor Indiana Jones møder Marvel og Moon Knight nærmest får Doctor Strange til at ligne Doctor Normal.

Grants personlighedsspaltning udnyttes optimalt til både skræmmende, men ikke mindst absurd-komiske optrin. Han spilles overbevisende af Oscar Isaac, der ubesværet veksler mellem Grant og Spector, mens Ethan Hawke er tilsvarende overbevisende som Harrow.

De to mænd er låst fast i deres kamp om jordens fremtid, hvor begge trækker på kræfter for fortidens guder. Og meget af handlingen drives af, at i hvert fald Grant er helt eller delvis uvidende om reglerne i det spil, han er tvunget ind i. Lidt lige som i ”WandaVision”, hvor det også tog lang tid at forstå det centrale plot.

Foreløbig er der frigivet tre afsnit på Disney+. Det står endnu euklart, hvordan ”Moon Knight” skal passes ind i resten af Marvel universet og den overordnede historie, men mon ikke, det kommer. Og damn det er underholdende i mellemtiden.

Moon Knight – 6 afsnit af 50 minutter – USA – Skaber: Doug Moench – Medvirkende: Oscar Isaac, Ethan Hawkw, May Calamawy m.fl.