CINEMADSEN SHORT 22

CINEMATEKET UNDER ÅBEN HIMMEL I HELE LANDET
Fra i dag den 21. juli drager Cinemateket traditionen tro på roadshow i hele landet med sit Open Air program. Det indeholder en appetitvækkende blanding af filmhistoriske klassikere, kultfilm og romantiske kærlighedsfilm. På den måde bliver august og september den store Open Air-filmsæson, når Cinematekets udendørs visninger fylder sensommer-aftenluften i Aalborg, Aahus, København, Kolding, Odense, Svendborg og Ølstykke. Syv byer og 28 forestillinger på knap to måneder. Det begynder torsdag den 21. juli i Nordjylland, når Keddelhallen Nordkraft blænder op for den franske thriller ”Leon” (1994). Det 28 gamle filmhit med den franske stjerne Jean Reno og en purung Natalie Pertman i hovedrollerne er stadig et syn eller et gensyn værd. Og Open Air ender i Odense, når Brandts Klædefabrik lørdag den 24. september viser den danske filmklassiker ”Blinkende Lygter” (2000). På programmet finder man også blandt andet ”Grease” (1978), da Harry mødte Sally (1989) og ”The Big Lebowski” (1998).

IRANSKE MYNDIGHEDER ANHOLDER FILMINSTRUKTØRER
Forestil dig, at du går til politiet for at høre, hvorfor dine venner er blevet anholdt og så selv bliver arresteret. Det lyder ikke særlig dansk, men er virkeligheden lige nu i Iran. Fredag den 8. juli blev de to iranske instruktører Mohammad Rasoulof og Mastafa Al-Ahmad anholdt af præstestyret i Iran fordi de i et åbent brev opfordrede regimet til at stoppe volden mod befolkningen. Det skete efter voldsomme sammenstød mellem politiet og demonstranter, der protestede mod regeringen, efter at en bygning kollapsede, og 43 mennesker døde. Mandag den 11. juli gik de to instruktørers kollega – Guldbjørne-vinderen Jafar Panahi – til politiet for at høre, hvad der er sket med de anholdte. Politiets svar var at anholde ham på stedet, og siden har retten bestemt, at han skal afsone en 12 år gammel fængselsdom. ”Panahi blev i 2010 idømt sammenlagt seks års fængsel….og derfor blev han taget i detentionen i Evin-fængslet for at afsone sin straf der”, siger Massoud Setayeshi, der er talsperson for retsvæsenet i Iran. Anholdelserne har øjeblikkelig ført til fordømmelse fra blandt andet de internationale filmfestivaler i Berlin, Venedig og Cannes.

JAMES FRANCO MED I NY BILLE AUGUST FILM
Den kontroversielle Hollywood-skuespiller James Franco gør nu comeback på filmlærredet. Og det bliver i en film, som den danske instruktør Bille August skal instruere. Det skriver filmbladet Hollywood Reporter. Filmen, som Franco gør come back i, hedder ”Me, You” og bygger på en roman af forfatteren Erri De Lucca. Den handler om en 16-årig, der tilbringer sommeren på en idyllisk italiensk ø ud for Napoli i 1950’erne, hvor han både forelsker sig i den jødiske pige Caia og bliver konfronteret med Italiens komplekse forhold til nazisterne under krigen. James Franco har været persona non grata i Hollywood, siden han tilbage i 2018 blev anklaget for seksuelle krænkelser af flere kvinder. Det skete, men MeToo-bølgen var på sit højeste. Samtidig blev han sagsøgt af elever fra sin nu lukkede skuespilskole Studio 4 for at have presset dem til mere og mere eksplicitte sexscener. Bille August retter lige nu blikket mod udlandet, og Franco glæder sig til at arbejde sammen med den kendte, danske instruktør. ”Jeg er rigtig glad for at komme med på dette fænomenale projekt og arbejde sammen med den legendariske Bille August. Jeg er kæmpe fan af hans arbejde, og ”Me, You” har et fantastisk manuskript”, udtaler Franco. Ud over James Franco er også Tom Hollandder og Daisy Jacob med på rollelisten.