BRANCHEN: Unge går kun halvt så meget i biografen som for 10 år siden

De unge 15-25-årige er stadig den aldersgruppe i Danmark, som går mest i biografen. Men det sker kun halvt så tit som for 10 år siden.

Det er en af konklusionerne i Det Danske Filminstituts nyeste ”Vidste du” analyse, der har fokus på de unge.

Og det er interessant læsning. I 2012 gik de 15-25-årige i snit i biografen 12 gange om året – altså cirka én gang om måneden. I 2023 var det tal faldet til lidt over 6 besøg. Et fald på 46% eller næsten en halvering.

Gennemsnittet dækker over en stor spredning. Omkring 35% af de unge går i biografen mindst én gang om måneden, mens stort set alle går i biografen mindst én gang om året. Og knap 60% af de unge angiver i analysen, at de egentlig gerne ville besøge biografen oftere.

Men hvorfor gør de det så ikke? Hvad holder dem tilbage?

Svaret – eller rettere svarene – finder man i analysen. For der er ikke kun én årsag.

En væsentlig grund er, at de unge bruger rigtig meget tid på at se film og serier via nettet. Ifølge analysen ser 59% af dem film på nettet mindst én gang om ugen og 19% gør det dagligt. Og de bruger endnu mere tid på at se serier. 32% ser serier på nettet mindst én gang om ugen og 82% af dem gør det hver dag.

Her viser sig også en kønsforskel. Mens drengene og de unge mænd ser flere film end kvinderne, er kvinderne overrepræsenteret når det gælder serie-forbruget.

De unge siger selv, at film- og ikke mindst serieforbruget på nettet påvirker deres lyst til at gå i biografen. Det svarer 43% nemlig ja til i analysen, mens 25% fortæller, at de blive stressede af at se så mange serier.

Den anden store årsag til de unges manglende biografbesøg er ikke overraskende prisen på biografbilletten. Og prisfølsomheden stigen – igen ikke overraskende – fra 17-18-årsalderen, hvor de i højere grad selv skal betale fro deres biografture.

69% af de 15-25-årige siger, at prisen er afgørende for, at de ikke går mere i biografen. Og samtidig oplever 47% at biografoplevelsen simpelt hen er ”for lille” i forhold til billetprisen.

Noget kunne derfor tyde på, at biograferne kunne lokke nogle af de unge biografgængere tilbage i biografsædet, hvis de sætter billetpriserne ned.

Derudover forbinder de 15-25-årige deres biografoplevelse med ord som ”hygge”, ”underholdning”, ”fællesoplevelser” og ”god kvalitet” Dette afspejles også i de unges svar på spørgsmålet om, hvad der driver deres biografbesøg. Her svarer de, at det ofte er det sociale element, det store lærred, aktualiteten i at se filmen, mens den er helt ny, og ikke mindst selve filmen, der driver deres interesse og biografbesøget. Det sociale element, aktualiteten og den samlede filmoplevelse vægtes i højere grad af unge sammenlignet med det ældre publikum.

Ser man på de unges streamingforbrug, så har de i snit 7,4 streamingtjenester, som de bruger på at se film og serier derhjemme – herunder ikke mindst tjenester som Netflix og Disney+. Antallet af benyttede tjenester falder omkring fra 21-årsalderen, hvilket kan skyldes, flere flytter hjemmefra og derfor ikke længere kan benytte forældrenes abonnementer.