Den dag DVD’en døde

Den dag DVD'en døde

Forleden blev jeg ramt af en akut bølge af nostalgi, da jeg måtte sande det gamle ord om, at ingenting varer evigt – og da slet ikke fysiske filmformater.

Omkring år 2000 begyndte jeg at udskifte min allerede dengang betragtelige filmsamling af VHS-bånd med de nye, smarte DVD’er, som Philips, Sony, Toshiba og Panasonic havde opfundet få år før i 1995.

Det var en omfattende proces, der kom til at tage fem års tid. Siden har jeg mere end fordoblet min samling, så den i dag udgør på den gode side af 1.500.

Dengang i 2000 svor jeg, at det var sidste gang, jeg udskiftede min samling til et nyt format, og de ord skulle vise sig at være profetiske, om end ikke helt på den måde, jeg havde forestillet mig (sådan er det i øvrigt ofte her i livet).

Der kommer nemlig slet ikke noget nyt format. Jovist der har både været HD DVD’er og Blue Ray, men de bygger lige som på samme grundformat, og nu er det uigenkaldeligt ved at være slut.

Den 12. april blev der udsendt en pressemeddelelse om, at Frederik Meldal Nørgaards charmerende børnefilm ”Villads fra Valby”, der havde premiere i biograferne i juleferien udkom på Blockbuster, iTunes og Google som eksklusivt digitalt salg. Eller oversat til almindeligt, bedrøveligt dansk: Dem bliver kun solgt til visning på de digitale medier. Der kommer aldrig nogen sinde en ”Villads fra Valby” DVD.

– Politikerne har bedt os producenter om at finde alternative distributionsformer for fremtidens film. Jeg har derfor besluttet mig for at lægge ud med én af vores store succeser: Villads Fra Valby, som normalt ville være en klassisk dvd lancering. Jeg tror på en fremtid, hvor du både har biografen som platform, men også de digitale medier. Men jeg tror ikke på, at det skal ske samtidigt, forklarer filmens producent Regnar Grasten og fortsætter:

– Man skal respektere biografens eksklusivitet og ikke sende ud, som om det var en udsalgsvare. Det støder publikum.  Det er som at købe en julegave og så se den på udsalg juleaften. Til gengæld tror jeg, at det efterfølgende fysiske salg er en død sild, og tror virkelig meget på den digitale fremtid. Jeg tror at man i fremtiden vil lancere film ENTEN i biografen ELLER på de digitale platforme. Og med Villads Fra Valby prøver vi, om danskerne er parate til den nye fremtid”.
Det skal der nok være mange danskere, der er. Inklusive min egen kone, der i flere år har bandet af DVD-reolerne i vores lejlighed og undrende spurgt, hvorfor jeg absolut skal eje filmene og ikke bare kan screene dem på nettet.

Sådan har jeg det imidlertid ikke. Jeg nyder at have filmene stående, nyder følelsen af plentiness og af at bygge en samling og nyder den stoflighed, der er i at stå med en DVD i hånden og putte den i DVD-afspilleren. Præcis som jeg nyder fornemmelsen af at sidde med en bog og bladre i den frem for at læse den på vores iPad.

Derfor giver det også et stik i hjertet, at det fremover sandsynligvis bliver umuligt at købe nye film på DVD.

Og hvor skulle man i øvrigt også købe dem bortset fra over nettet? I sidste uge var jeg således i Fona for sidste gang. Efter at have eksisteret hele mit 50-årige liv, lukke Fona nu overalt i Danmark.

Dermed lukker også den vigtigste, danske distributionskanal af DVD’er, efter at både Blockbuster og T.P. Musik er lukket for flere år siden. Tilbage står nu et magert distributionsnet bestående af en lille gruppe selvstændige DVD-forretninger og så de yderst begrænsede DVD-sortimenter i diverse dagligvarebutikkker, tankstationer m.m.

Jeg er sikker på, at udviklingen er både naturlig og uundgåelig. I stedet for at kæmpe imod det uafvendelige, vil jeg derfor åbne flasken med grappa og udbringe en stille gravskål for det medie, der har bragt mig så meget glæde – både når jeg shoppede DVD’er i butikkerne og hjemme foran skærmen.

Og så vil jeg håbe, at udviklingen er med til at styrke biograferne, for det er her, at film ifølge min overbevisning helst skal ses og opleves og ikke på hverken TV-skærmen eller nettet