Filmanmeldelse: Undercover – Julemakværk

undercover

2 Popcorn

Hvis der var Limbo-mesterskaber for film, så ville Casper Christensens og Nikolaj Peyks ”Undercover” være selvskreven til at vinde. Sjældent har en film været mere tilbagelænet og tættere på at skrabe hen over jordoverfladen.

Man skulle ellers tro, at bunden inden for dansk komedie anno 2016 var nået for et par måneder siden med ”Klassefesten 3”, men dette makværk spundet over klichéen om småtbegavede småkriminelle og hjernedøde betjente tager alligevel prisen.

Standup’eren Linda P er her den juleglade og ikke særlig smarte færdselsbetjent Rikke, hvis intelligens knapt nok rækker til at udskrive p-bøder, og som sukker efter kollegaen Kuno (Casper Crump), der til gengæld er smart og glat for to.

Da politiet selve juleaftensdag ryger ind i akut mandskabsmangel og skal finde nogen til at transportere småforbryderen Mick (Roland Møller) til Svendborg, er det selvfølgelig Rikke, der må holde for.

Mick kan fælde gangsteren Omar (Ali Kazim), som han i øvrigt har stjålet 900.000 fra, så inden længe drøner Rikke og Mick mod Fyn med skydegale, muslimske forbrydere i hælene.

Og mere er der så at sige ikke at hente i manuskriptet, hvis man da overhovedet kan kalde det et manuskript. Ud over den overordnede idé om en småkriminel, der vidner mod en gangsterboss, som jo har været brugt en million gange før på film, er der intet i historien, som hænger sammen.

Vi får for eksempel ingen forklaring på, hvorfor Mick absolut skal sendes på julebesøg på sit barndoms børnehjem i Svendborg i stedet for i vidnebeskyttelse?

Eller hvorfor man sætter den mest nyuddannede og håbløse betjent på opgaven med at fragte ham derover, undercover i sin egen bil og uden uniform? Den plan er lige så hjernedød som resten.

Og når der mangler en grundlæggende idé, ja så kuldsejler projektet lige fra starten. Selv platte falden på halen komedier har brug for en ordentlig historie som platform for løjerne, ellers bliver det ikke sjovt. Og ”Undercover” er ved gud ikke sjov, med mindre ens humor trickes af fyre, der analvoldtages på swingerklubber og kvinder, der sprøjter lort ud i diarélange baner, mens de snapchatter, fordi de har spist julemandens forurenede klejner.

Faktisk er det ubegribeligt, at Casper Christensen, der engang var Danmarks sjoveste mand, og Nikolaj Peyk, der for 28 år siden skrev den geniale juleklassiker ”Jul, det’ Cool”, kan køre så meget på frihjul. Eller at Linda P., der går for at være en af landets bedste standup’ere, kan spille så tumpet og ucharmerende. Måske havde man håbet på at lave en dansk udgave af Melissa McCarthy, men det ingen måde lykkedes.

Det kan også undre, hvad Bodil-vinderen Roland Møller skal på den galej. Bevares han falder ikke igennem som Linda P – eller som Paprika Steen som sexgal politichef – men han kæmper forgæves for at holde humoren flyvende. Så er han langt bedre, når han spiller ægte kriminel.

Ali Kazim er faktisk den sjoveste som den hidsige gangsterboss, og scenerne mellem ham og hans højre hånd Zarif (Behruz Banissi) er det tætteste, som ”Undercover” kommer på at være morsom.

Det er efterhånden blevet en juletradition, at der skal laves platte, danske komedier op til december, men hvis niveauet og ambitionerne ikke er højere end ”Undercover”, så skulle man måske finde på nogle nye traditioner.

Men bevares, der var 500.000 der gik ind og så ”Klassefesten 3”, og de er nok allerede på vej mod billetlugerne igen.

Undercover – 95 minutter – Danmark – Instruktør: Nikolaj Peyk – Medvirkende: Linda P, Roland Møller, Ali Kazim, Behruz Banissi, Anders Baasmo Christiansen, Casper Crump, Paprika Steen, Mia Lyhne m.fl.