Og Bodilprisen 2018 går til…..

Bodil 2018

Filmanmelderne strålede gallaklædte om kap med skuespillere, instruktører og andre filmfolk, da Danmarks ældste filmpris – Bodilprisen – lørdag aften blev uddelt på Folketeatret med trioen Platt-Form som værter.

Filmanmeldernes hyldestfest kom vanen tro halvanden måned efter, at den danske filmbranche uddelte sine Robertpriser. Og som sædvanlig var forskellen på nomineringer og prisvindere til at overse – større er det danske filmmiljø trods alt ikke.

Den islandske, men dansk uddannede instruktør Hlymur Pálmasons abstrakte og fascinerende visuelle drama ”Vinterbrødre” blev således den store Robert-vinder med hele ni priser. Og lørdag aften cementerede filmanmelderne, at 2018 er Pálmasons år, ved at tildele filmen en Bodil-statuette for bedste film.

– Sjældent har en debutfilm taget pusten fra os, som “Vinterbrødre” gjorde det sidste år. Hlynur Pálmason har lavet en film, der insisterer på at udforske filmmediets potentiale som kunstform, og som sætter publikums hjerne, øjne og ører på herligt overarbejde, lød det i motiveringstalen.

Da netop filmens visualitet, er en af dens store forcer, var det heller ikke overraskende, at fotografen Maria von Hausswolff fik en Bodil som bedste fotograf. Hun vandt sidste år samme pris for Christian Tafdrups ”Forældre” og blev dermed den første nogensinde, der har vundet en Bodil i den kategori to år i træk.

Aftenens anden store vinder målt på antallet af Bodil-statuetter var Fenar Ahmads solide hævndrama ”Underverden”. Ved Robert-festen måtte Ahmad gå skuffet hjem med to to tekniske priser for klip og musik.

I aftes blev ”Underverden” imidlertid ikke blot den første modtager af den nye pris, Blockbuster Streamingprisen. Filmen fik også en fornem Bodil-statuette for bedste manuskript.

Det sidste var faktisk en overraskelse, for selv om ”Underverden” har mange kvaliteter, er manuskriptet nærmest en standardudgave af manuskripterne i de amerikanske forbilleder, som filmen læner sig op ad. Her ville manuskriptet til for eksempel Mehdi Avaz ”Mens vi lever” eller Christian Tafdrups ”En frygtelig kvinde”, der begge var nomineret i bedste film kategorien have været et langt mere logisk valg.

Til gengæld præmierede filmanmelderne Amanda Collins titelrolle i Tafdrups kønskampsfilm om kvindelige overgreb i kærlighedens navn med en Bodil for bedste kvindelige hovedrolle. Præcis som det i øvrigt skete ved Robert-festen, og flot af Amanda Collins at vinde foran andre kvindelige skuespil-koryfæer som Danica Curcic og Bodil-dronningen Trine Dyrholm.

Til gengæld lykkedes det ikke for Elliott Crosset Hove, der fik en Robert for bedste mandlige hovedrolle for ”Vinterbrødre”, at gentage succes’en ved Bodil-festen. Her gik Bodil-statuetten i stedet fuldt fortjent til Dejan Cukic for hans fantastiske præstation som passioneret/besat gambler i Christian Dyekjærs ”Fantasten”.

Julie Christiansen fik også fuldt fortjent en Bodil for bedste kvindelige birolle for sin præstation i ”Mens vi lever”, mens Søren Malling fik den tilsvarende Bodil for bedste mandlige birolle for sin sympatiske skildring af boksepromotoren Mogens Palle i ”Den bedste mand”. Dermed red han videre på sin egen private Bodil-bølge, efter at han sidste år vandt en stauette for bedste mandlige hovedrolle for filmen ”Forældre”.

Overordnet set blev Bodil-statuetterne fordelt således:

BODIL PRISEN 2018

Bedste danske film: Vinterbrødre
Bedste kvindelige hovedrolle: Amanda Collins (En frygtelig kvinde)
Bedste mandlige hovedrolle: Dejan Cukic (Fantasten)
Bedste kvindelige birolle: Julie Christiansen (Mens vi lever)
Bedste mandlige birolle: Søren Malling (Den bedste mand)
Bedste dokumentar: De sidste mænd i Aleppo
Bedste amerikanske film: La La Land
Bedste ikke-amerikanske film: The Square
Bedste manuskript: Fenar Ahmad og Adam August (Underverden)
Bedste fotograf: Maria von Hausswolff (Vinterbrødre)
Æresbodil: Lone Scherfig
Særbodil: The Animation Workshop, Copenhagen Bombay og filmfestivalen VOID (for deres bidrag til dansk animation).
Henning Bahs-prisen: Thomas Bremer og Nikolaj Danielsen (for scenografien på QEDA)
Blockbuster Streamingprisen: Underverden