Filmanmeldelse: Jack Ryan: Shadow Recruit – Klichéfyldt Tom Clancy filmatisering

Jack Ryan

3 Popcorn

Den amerikanske bestseller-forfatter Tom Clancy nåede at skrive ikke færre 13 romaner med sin hovedperson Jack Ryan, hvoraf fire indtil videre er blevet filmatiseret.

Harrison har spillet rollen og derefter Ben Affleck i ”The Sum of All Fears” (2002). Nu er turen så kommet til Star trek stjernen Chris Pine i denne femte Jack Ryan film.

”Jack Ryan: Shadow Recruit” viser en noget anderledes Jack Ryan, end man er vant til at se. Forfatterne har således fremskrevet Ryan-figuren til vore dages geopolitiske realiteter.

Ved filmens start studerer en ung Jack Ryan økonomi i London, da han forfærdet oplever 9/11-terroraktionen på TV. Jack tager konsekvensen og kvitter studierne. To år senere er han marinesoldat og udstationeret i Afghanistan. Her bliver han slemt såret under et helikopterstyrt, hvor han redder to kammerater.

Tilbage på militærhospitalet i USA opsøges Ryan af admiral William Harper, som hyrer ham til CIA. De ønsker, at han fuldfører sine økonomistudier og bliver ansat i Wall Street, hvor han under dække af at være finansmand skal udføre økonomiske analyser og afsløre mulige terrorangreb.

Da Jack opdager en masse hemmelige konti hos en af firmaets russiske kunder, får han mistanke om, at nogen vil forsøge at destabilisere den amerikanske økonomi og tvinge USA i knæ.

Sporet fører direkte til Moskva til den karismatiske russiske oligark Viktor Cherevin. Jack sendes til Rusland for at opsnappe de forudindtastede salgskoder og afsløre den terroraktion, der skal starte planen.

Det hele kompliceres imidlertid, da hans kæreste Cathy, som ikke kender hans hemmelige CIA-identitet, kommer til Moskva og pludselig bliver en del af det farlige spil.

Det er spændende, at Ryan-figuren både bliver udstyret med en moralsk og en følelsesmæssig dimension. Chris Pine gør da også en hæderlig indsats som den unge agent. Filmens helt store overraskelse er imidlertid gode gamle Kevin Costner som admiral Harper, som tilfører historien en uventet dybde og autoritet.

Instruktøren Kenneth Branagh, der selv spiller den russiske oligark, sparer det meste af sit aktion-krudt til filmens anden halvdel. Her er det dels koncentreret om en spændende afledningsmission, hvor Jack skal trænge ind i Cherevins kontor, mens Cathy forsøger at aflede/forføre oligarken på en restaurant på den anden side af gaden, dels om den afsluttende jagt i og under Manhattan for at forhindre terroraktionen.

Desværre hæver historien sig aldrig op på et plan, hvor den bliver virkelig intereressant. Manuskriptforfatterne Adam Cozad og David Koepp har præsteret et fuldstændig skematisk anlagt standard-thrillerplot, der flere steder er nærmest klichéagtigt.

Dertil kommer, at det er sjusket udført med mange rystede aktionsekvenser. Og ud over Pine og Costner får resten af filmens figurer ikke meget at agere på, og fremstår derfor som rene stereotyper. Branaghs skurkerolle er således hurtigt glemt, og det samme er Keira Knightleys rolle som kæresten Cathy.

På den måde virker ”Jack Ryan: Shadow Recruit” ikke som den dynamiske revitalisering af Jack Ryan universet, som den var udset til. Hvilket, hvis man kender Hollywood ret, dog ikke kommer til at forhindre, at der bliver lavet en efterfølger.

Jack Ryan: Shadow Recruit – 105 minutter – USA og Rusland, Instruktør: Kenneth Branagh – Medvirkende: Chris Pine, Keira Knightley, Kevin Costner, Kenneth Branagh m.fl.