“Jagten” på Oscarjagt

Jagten

Så er det en kendsgerning. Klokken 14.30 torsdag kom den officielle meddelelse om, at Thomas Winterbergs ”Jagten” er en af de fem film, der skal dyste om en Oscar i kategorien bedste udenlandske film.

Ikke at der kom som nogen overraskelse. Tværtimod havde de danske filmeksperter meldt ud, at de ville blive overraskede og nærmest chokerede, hvis den ikke var blevet nomineret.

Dermed er det fjerde gang inden for otte år, at Danmark har en film med i det, der vel nærmest må betegnes som VM i film. I 2007 var det Susanne Biers ”Efter brylluppet”, der var nomineret i kategorien, og året efter vandt ”Hævnen” titlen. Sidste år var det Nicolaj Arcels ”En kongelig affære”, der dystede om at blive den bedste udenlandske film, og nu er turen så kommet til ”Jagten”.

Samtidig er de over 70 film fra hele verden, der oprindeligt var med i årets kapløb, blevet reduceret til først 9 (den såkaldte shortlist) og nu til disse fem film:

”Jagten” (Danmark)
”The Broken Circle Breakdown (Belgien)
”Den store skønhed” (Italien)
”The missing Picture” (Cambodia)
”Omar” (Palæstina)

Det næste spørgsmål, der selvfølgelig melder sig, er, om ”Jagten” så kan gå hele vejen og vinde?

Selv om flere filmeksperter skråsikkert spår, at det i sidste ende bliver enten ”Jagten” eller ”Den store skønhed”, der løber med den eftertragtede Oscar-statuette, så er det i virkeligheden nærmest umuligt at forudsige.

På den ene side, kan man sige, at Thomas Winterberg rammer tidsånden. For 25 år siden ville en film som ”Jagten” således ikke have haft en chance. Dengang var det periodefilm som ”Babettes Gæstebud” og ”Pelle Erobreren”, der var in – og som vandt i henholdsvis 1987 og 1988.

Nu har juryens smag imidlertid ændret sig i retning af mindre, fortættede hverdagsagtige film, der i deres tema og historie i princippet kunne foregå alle vegne. Og her rammer ”Jagten” med sin moderne heksejagts-tematik lige i plet.  På den måde er Thomas Winterbergs film af samme støbning som både ”Efter brylluppet” og ”Hævnen”.
Det tæller også med på plussiden, at ”Jagten” allerede er solgt til store dele af verden, og at mange mennesker rundt omkring – også i USA – kender til den.

Og nu vi er ved det kendte, så skader det nok heller ikke ligefrem, at Thomas Winterberg er et kendt navn, at ”Jagten” gjorde et stort indtryk på festivalen i Cannes, og at Mads Mikkelsen vandt en pris som bedste mandlige skuespiller.

På den anden side – minussiden – hører det med, at ”Jagten” netop er blevet forbigået ved uddelingen af Golden Globe priserne, hvor den netop tabte til ”Den store skønhed”.

Og sådan kan man fortsætter spekulationerne for og imod indtil Oscar-showet den 2. marts.

I mellemtiden kan vi så glæde os over nomineringen og over, at Danmark ligger på en 4. plads blandt de lande, der siden 1947 har vundet en Oscar for bedste udenlandske film. Og selv om vi deler 4. pladsen med Sverige, Holland og Rusland, er det alligevel ret godt gået