Filmanmeldelse: Fat Front er en fed fed film

”Er der overhovedet nogen, der gider at knalde med en tyk pige?”

Sådan skrev 33-årige danske Helene Thyrsted en dag for fire år siden på Google i afmagt over sin tykke krop.

Den sætning skulle vise sig at ændre hendes liv fundamentalt. Hun havde forventet en masse svar om, hvor klamt det var, at hun vejer så meget. I stedet åbnede sig en livsbekræftende verden af tyk-aktivister på skærmen. Store, kurvede kvinder, der ikke gad gemme eller skamme sig over deres kroppe, men i stedet påberåbte sig retten til at lægge billeder ud af sig selv på de sociale medier trods manglende thigh gab og stram mave.

For Helene blev det en øjenåbner. Hun blev selv tyk-aktivist og har siden 2015 brugt Instagram-profilen Chubbydane som kanal for sin kamp.

Hun har også været croquismodel og figureret på Årets Portrætfoto i 2017 nøgen og nedsænket i et badekar. Nu er hun en af hovedpersonerne i Louise Detlefsens og Louise Unmarcks skønne dokumentarfilm om tykke-revolutionen, der i disse år går gennem Skandinavien.

Som fluer på væggen har de to instruktører fuldt danske Helene, svenske Pauline og nordkvinderne Marte og Wilde gennem tykt og tyndt. Deres op- og nedture, der personlige møder og for Marte og Wildes vedkommende deres møder ved forskellige tykke-aktioner.

Det er der kommet en meget ærlig film ud af, hvor dellerne og selvværdet svinges stolt og lårene blævrer både med og uden tøj.

De danser, de griner, de lever og først og fremmest kaster de skammen af sig og nægter at skulle stå til ansvar over for verden omkring, hvorfor de er tykke. Deres baggrundshistorier vises i glimt i gamle billeder og film, men det er deres nutid og genvundne kropspositivisme, som først og fremmest er i centrum.

”Hvordan vil du beskrive min krop?” udfordrer Marte sin veninde på vej op i en svævebane.

”Jeg ville sige: Hun er kraftig.”

”Kraftig? Det giver mig et billede af mig selv som en kampesten.”

”Hvad så med rund?”

”Rund passer fint til en snemand.”

”Jeg forsøger stadig at skåne dig.”

”Der findes ikke nogen bedre beskrivelse end tyk, for det er det, jeg er. Jeg er tyk.”, erklærer Marte bestemt og kaste sig leende ud i sneen.

Der er en smittende lisglæde over de fire kvinders korstog, som udspringer af, at de netop ikke er frelste. At de har accepteret deres kroppe og viser dem frem i al deres kurvede pragt, betyder ikke, at de altid er glade for den eller ikke møder modstand.

For Helene får modstanden et officielt præg, da hun må konstatere, at Instagram ikke er den fordomsfri platform, som man umiddelbart skulle tro. En dag bliver hendes profil lukket ned – officielt med den begrundelse, at hun med sine billeder har overtrådt Instagrams retningslinjer. Men nendenunder lurer diskriminationen, fordi slanke kvinder, der har uploadet lignende billeder, ikke får lukket deres profiler.

For Helene er det en katastrofe, fordi hun på én gang mister hele sit indhold og det verdensomspændende netværk, hun havde bygget op. Men heldigvis ender hun med at få profilen igen, men oplevelsen og familiens manglende forståelse sårer hende.

”Der er en antagelse om, at tykke mennesker er dumme, usunde, uansvarlige, uhygiejniske, mindre kvalificerede til at have et godt job, mindre kvalificerede som gode forældre. Vi er enten fuldstændig afseksualiserede eller overseksualiserede.” ”Vi er på ethvert tidspunkt defineret af vores krop og ikke, hvordan vi er som personer”, siger Helene.

De fire kvinders personligheder oplever man til gengæld i ”Fat Front”, der også fremstiller deres tyk-aktivisme som feminisme og en vej væk fra det selvkritiske og skamfulde kropsbillede, som mange piger lærer lige fra skoleårenes omklædningsrum.

På den måde er filmen en hyldest til mangfoldigheden og budskabet om, at alle kroppe er lige.

Når de unge kvinder går i protestmarch mod tøj iført undertøj og råber ”Vi vil have tøj”, når Wilde danser vildt, når Helene stolt fremviser sin nøgne krop som croquismode, og når Pauline løber gennem en gul rapsmark og Marte svømmer rundt i havet, som den skumfødte Venus er ”Fat Front” en fed fed film.

Fat Front – 90 minutter – Danmark – Instruktør: Louise Detlefsen og Louise Unmarck – Medvirkende: Helene Thyrsted, Marte Nymann, Pauline Lindborg, Wilde Siem m.fl.