CPH PIX 2017 – Det skal du se

Danmark

Et år går hurtigt. Det virker som om, det kun er få uger siden, at der sidst var CPH PIX festival. Men onsdag aften gik det løs for 9. gang. Klokken 21.15 blændede Imperial biografen op for Christian Dyekjærs nye film ”Fantasten” og dermed også for 14 dages film-Mekka i København.

Som sædvanlig bliver man ganske overvældet over det 88 sider store PIX- – en af de store bland-selv-slikbutikker, der skyder op overalt i øjeblikket.

Men vælges skal der, for med mellem 170-180 forskellige film plus events er der bare ikke tid til at se det hele. Spørgsmålet er så bare hvad?

Med fare for at gentage mig selv (undskyld en efterhånden halvgammel filmanmelder) så er mit råd: Vov det ene øje og gå efter det uventede og ukendte. Se de film, som du kun kan se på netop CPH PIX. Eller som festivaldirektør Jacob Neiiendam siger i programmet om den nye generation af filmskabere, der er rigt repræsenteret på festivalen:

”Filmkunstnerne mangler hverken mod eller evner, heldigvis for der er i den grad brug for kunsten til at perspektivere vor kaotiske verden.”

”PIX er et alternativ til det ensrettede. Et pusterum fra det vante. Og et vindue til verden. Vi skaber plads til de alternative mainstreamfilm og de solide arthouse-titler, men også til de udsyrede kunst- og genrefilm”. Diversiteten beriger også i kulturel og geografisk forstand både for børn og voksne.”

Man kan selvfølgelig også satse på filmene i CPH PIX to hovedkonkurrencer. Som sædvanlig dyster 10 film om Politikens Publikumspris – to engelske, to italienske, en tysk, en argentinsk, en belgisk, en serbisk, en palæstinensisk og en film fra Venezuela.

På samme måde er filmene i New Talent Grand Prix konkurrencen spredt ud over kloden. Her finder man blandt andet den dansk-islandske film ”Vinterbrødre” af Hlynur Pálmason – en film uden for tid og sted, der udspiller sig mellem to brødre i et kalkbrud. Eller den franske film ”Custody” om den 13-årige Julien, der efter forældrenes skilsmisse fanges som gidsel mellem sine forældre og som filmmæssigt minder mere om en Roman Polanski gyser end ”Kramer mod Kramer”

Sådan kunne man blive ved. Lad mig slutte med at ønske alle en forrygende festival og for at gøre det lidt nemmere at vælge og vælge fra kommer her som vanligt en håndfuld gode bud på gode filmoplevelser på CPH PIX:

DANMARK
Første bud er Kasper Rune Larsens overbevisende og særdeles jydecharmerende spillefilmsdebut. En film om at være ung og fyldt af drømme i en dansk provinsby. Her lever den 22-årige Norge det søde ungeliv med kammeraten Myre, indtil han en dag opsøges af den 6-årige Josephine. Hun er gravid og påstår, at Norge er faderen. Danmark er en film, hvor der på samme tid ikke sker noget og en masse. En film med dialoger og spil så naturligt, at det virker nærmest dokumentarisk.
01/10 – 14:30 – CINEMATEKET
06/10 – 22:30 – EMPIRE BIO
11/10 – 16:45 – CINEMATEKET

WILD MOUSE
Hvis Kasper Rune Larsens film holder benene på jorden, udvikler den østrigske film ”Wild Mouse” sig til gengæld mere og mere vanvittigt – på den absolut fede måde. Den midaldrende musikanmelder George rammes af sit livs krise, da han fyres af sin unge redaktør Walter og skjuler sandheden for sin kone. Han ender med at hænge ud Wiens Prater park om dagen, bliver en del af en tivoliforlystelse og udpønser hævnplaner over Walter, mens tingene langsomt men sikkert kommer ud af kontrol.
04/10 – 19:00 – GRAND
10/10 – 19:00 – DAGMAR

FLUEFANGEREN
Tredje bud norske Izer Aliu’s spillefilmsdebut. Et humoristisk drama om en makedonsk skolelærer, der mister sit job og i desperation låser sig inde med sine elever i klasseværelset over weekenden for at løse den konflikt, der hersker mellem dem. En konflikt der til at begynde med virker fuldkommen uløselig, fordi den bygger på stridigheder, der har varet i generationer, men som så alligevel begynder at bløde op. Det store spørgsmål er så bare hvor længe?
03/10 – 09:45 – PALADS
03/10 – 21:15 – VESTER VOV VOV
08/10 – 12:00 – CINEMATEKET
09710 – 09:45 – PALADS

TOM OF FINLAND
Fjerde bud er samtidig Finlands bud på en kommende Oscar. Det er den barske, men underholdende historie om reklamemanden Touko Laaksonen, der i efterkrigstidens Berlin kæmper for at overleve homofobi og sygeliggørelse. Langsomt forvandles han til den forkætrede homoerotiske kunstner ”Tom of Finland” og bruger sin erotiske fetichkunst som ventil for sine undertrykte drifter. En væsentlig film om et væsentligt emne.
29/09 – 20:00 – EMPIRE BIO
03/10 – 19:00 – CINEMAXX
08/10 14:15 – GRAND

HOW TO TALK TO GIRLS AT PARTIES
Latexklædte aliens møder engelske punkere i provinsen i slutningen af 70’erne. Mit sidste bud er et af dem, hvor man vover det ene øje, for mere bizart udgangspunkt skal man lede længe efter. Men John Cameron Mitchells ustyrlige party-komedie er en fuldstændig forunderlig og aldeles vanvittig eksplosion af ung kærlighed, musik og psykedelisk fest. Det er dybt underholdende fra start til slut, og så gør det faktisk intet, at manuskriptet er hullet som en si.
30/09 – 23:30 – GRAND
08/10 – 19:00 – DAGMAR