Genåbningen 01 – Så åbner biograferne snart igen, men ikke for fulde sale

Efter snart to måneder, hvor alle landets biografer har været lukket ned, er der nu endelig lys for enden af tunnellen.

Biograferne var ikke med, da Mette Frederiksen indledte genåbningen af Danmark efter påske. Og de var som ventet heller ikke med i genåbningens anden fase, der træder i kraft fra mandag den 11. maj.

Til gengæld er de med i fase 3. Så hvis alt går, som det skal, vil biograferne kunne åbne for publikum igen den 8. juni.

Så langt så godt. Det bliver dog ikke biografforestillinger på helt samme måde, som før at coronavirus-epidemien lukkede Danmark og store dele af resten af verden ned.

Forsamlingsforbuddet gælder nemlig stadig væk. Og selv om det formentlig vil blive hævet fra de nuværende 10 personer til 30-50 personer, betyder det, at biografejerne skal tænke sig godt om, hvordan de vil afvikle forestillingerne. Og at mange af de større biografsale vil fremstå halvtomme, når der skal vises film.

I et opslag på twitter, indrømmer direktøren for Danske Biografer, Lars Werge, da også, at det er en kompliceret operation, man står over for.

”Det er et regnestykke med flere ubekendte faktorer at aftale og planlæggeåbningen af biograferne. Derfor håber jeg, at #dkpol viser forståelse for udfordringerne og så i genstartsfasen”, skriver Lars Werge og sender dermed bolden videre til politikerne.

En del af det regnestykke, som biograferne skal jonglere med, er, om det kan betale sig at åbne delvis og få en dårligere forretning ud af det på begrænset blus end at holde lukket og få en solid hjælpepakke fra regeringen.

”Vi har tidligere sagt til politikerne, at hvis vi bliver forhindret i at fylde biografsalene, skal der være en kompensation for de billetter, vi ikke må sælge. Det koster dybest set næste det samme at åbne en biograf, om der kommer 10% eller 100% biografindtjening”, siger Lars Werge.

Derudover står biograferne også over for en praktisk udfordring, hvis de skal kunne vise film og samtidig tage højde for myndighedernes retningslinier.

Her peger Lars Werge blandt andet på, at det kan blive nødvendigt med længere pauser mellem de enkelte visninger. Og så skal der opgraderes i forhold til rengøringen, der indtil nu mest har handlet om at feje popcron væk i salene.

”Nu skal der være en anden form for rengøring”, slår Lars Werge fast. Han overtog selv direktørposten i Danske Biografer den 1. marts kun for at se statsministeren lukkede biografer, han var sat til at repræsentere, ned 12 dage senere.

Endelig er der spørgsmålet, om man overhovedet kan lokke folk tilbage i biograferne igen? Nogle af de lande, der har haft lukket ned, og som nu også er i gang med at åbne op igen, har således haft svært ved at finde publikum.

Her kan biografejerne dog glæde sig over en måling, som Filminstituttet har lavet blandt Biografklub Danmarks omkring 200.000 medlemmer. Hvert år udvælger Biografklub Danmark 10 film, hvor medlemmerne kan købe biletter til halv pris. Og ifølge Filminstituttets måling savner hele 77% af medlemmerne at gå i biografen.