Catching Up 11: Weathering With You – Kærligheden og regnen går hånd i hånd i smuk japansk animationsfilm

Tokyo er et vildt sted.

Sådan har jeg gennem årene hørt adskillige beskrive byen, når de har besøgt Japan. Og sådan er det også i Makoto Shinkais poetiske og apokalyptiske animationsfilm ”Weathering With You”, der meget passende var blandt de første, der fik premiere, da biograferne åbnede igen.

Allerede for fire år siden lavede Shinkai den samme blanding af kærlighed og katastrofe i den mesterlige ”Your Name” (2016).

Nu er han der igen i et Tokyo, hvor det ikke bare regner, men hvor vandet strømmer ned uden stop kun afbrudt af bitte små oaser af sollys.

I filmens startscene opdage den kvindelige hovedperson Hina en af disse søer af lys på toppen af en bygning. Her finder hun et gammelt shinto-alter med en port, og da hun går igennem det falder hun gennem luften med fiskelignende væsner omkring sig. Uden at vide det, er Hina nu blevet en solskinspige, der har evnen til at afbryde den konstante regn.

Senere ankommer gymnasiedrengen Hodaka til Tokyo, efter at have været lige ved at drukne på færgeturen dertil. Hodaka kæmper for at finde et arbejde og et ståsted i den regnvåde by, indtil han en dag møde Hina, der bor alene med sin lillebror.

Hodaka bliver forelsket i Hina, og da hun viser ham sin hemmelighed med at kontrollere vejret starter de to en indbringende forretning med at skaffe midlertidigt solskin til fødselsdage, bryllupper og sportsbegivenheder.

Med gaven med at være solskinspige kommer med en høj pris. Det er nemlig hendes skæbne, at hun til slut må ofre sig for at få regnen til at holde op permanent. Kan Hodaka redde Hinas liv og deres kærlighed?

Makoto Shinkai har efterhånden lagt sig solidt i toppen af japansk animationsfilm sammen med de to mestre Hayao Miyazaki og Mamuro Hosoda, som han begge er tydeligt inspireret af.

Men mens Miyazaki henvender sig til børn og Hosoda ofte retter sine film mod voksne, rammer Shinkai lige midt imellem og kredser i stedet om ungdommen.

Man siger jo, at vand er symbol for følelser. I så fald beskriver ”Weathering With You” meget fint den turbulente følelsesstorm, der fosser igennem de fleste unges liv.

Filmen vil dog mere end det. I en tid, hvor coronaen har trængt klimadebatten i baggrunden rammer ”Weathering With You” sit publikum som et frisk skybrud midt i tørken. Budskabet er, at det er de unge, der kan forandre klimaet, hvis de vælger at gå i spidsen for forandringerne.

Shinkais morale er dog endnu mere kontroversiel: At mennesker nok skal overleve enhver klimaforandring, og at det vigtigste derfor er at bevare kærligheden og kæmpe for den, man elsker.

”Weathering With You” er drevet af en vidunderlig visualitet og æstetik, der svøber sig dåresmukt om den magiske realisme, der er filmens kerne. Sjældent har vand og regn været vist i så mange smukke og bjergtagende former. Det regnvåde Tokyo ligner nogle steder en scene skåret ud fra ”Blade Runner” og er så fyldt af detaljer, at det vil tage flere gennemsyn at opfange dem alle.

Hvis man endelig skal dryppe en dråbe malurt i regnbægeret er det, at Makoto Shinkai stort set har kopieret formlen fra ”Your Name” uden helt at levere en film, der lever op til dette mesterværk.

Det forhindrer dog ikke, at man giver sig hen til hans regnfyldte kærlighedsepos, til poesien og sanseligherden og filmens vidunderlige, højtflyvende energi, der får teenageromatik, klimaproblemer og naturmysticisme til at flyde sammen på smukkeste vis.

Weathering With You – 112 minutter – Japan – Instruktør: Makoto Shinkai – Medvirkende (stemmer): Kotaro Daigo, Nana Mori, Shun Oguri m.fl.