BRANCHEN – Danske film dominerede i biograferne i 2020

Der blev i sandhed vendt op og ned på tingene i de danske biografer sidste år. Tre måneder, hvor biograferne var lukket helt, og store dele af resten af året med et reduceret antal tilladte tilskuere i salene og et reduceret antal premierefilm har sat sine spor.

Så nej, det blev ikke til noget rekordår for billetsalget – langt fra. Faktisk er det et under, at der trods corona-epidemien og indskrænkningne alligevel blev solgt 7.206.603 billetter i danske biografer i 2020.

Det er en nedgang på 46% i forhold til året før, hvor billetsalget endte på 13.239.287.

Men intet er så skidt, at det ikke samtidig er godt for noget. De danske film klarede sig således sensationelt godt på biograflærredet sidste år. Normalt plejer de udenlandske film at dominere årets Top 10 i danske biografer, men i 2020 var hele 6 ud af de 10 øverste film på billetsalgslisten danske.

Samtidig har de danske films andel af billetsalget aldrig været større. I alt blev der solgt 3.236.235 millioner billetter til de danske film sidste år. Det er kun lidt lavere end i 2019, hvor de danske film solgte 3.472.882 billetter i biograferne. Men hvor de danske films andel af billetterne kun var på 26,2% i 2019, nåede den op på 44,9% i 2020 – altså tæt på halvdelen.

”I enkelte uger var billetsalget faktisk på niveau med normale år. Og i nogle uger var det danske biografmarked rent faktisk det største i Europa. Det vidner om et meget specielt år, men det viser også, at når filmene har kvaliteten og appellerer til danskerne, så har biograferne et efterspurgt produkt,” siger Danske Biografers direktør Lars Werge.

Øverst på Top 10 listen ligger Thomas Vinterbergs ”Druk”. Historien om fire lærervenner, der udforsker verden under konstante promiller, nåede fra premieren den 24. september til årsskiftet at sælge 802.693 billetter. Det svarer til godt 8.100 billetter hver eneste dag.

På andenpladsen kommer Anders Thomas Jensens filosofiske og vanligt voldsomme ”Retfærdighedens Ryttere”. Filmen havde premiere den 19. november – en måned før planlagt – og nåede i de 43 dage frem til årsskiftet at blive set af 459.621 i biograferne. Det svarer til 10.688 billetter hver dag.

Også tredjepladsen gik sidste år til en dansk film. Nemlig Frank Hvams og Casper Christensens tredje og sidste Klovn-film ”Klovn the Final” med 437.381 solgte billetter.

Fjerdepladsen er minsandten også dansk. Anders Refn’s familie-krigsdrama ”De forbandede år” nåede at have premiere i januar inden corona-epidemien ramte. Den havde således allerede solgt størstedelen af sine 369.440 billetter, da biograferne blev lukket ned i marts.

Nede på sjettepladsen finder man Martin Miehe-Renards folkelige familie-franchise ”Fra til fire og vikingerne”, der landede på 310.356 solgte billetter i 2020.

Og endelig på ottendepladsen kom Christina Rosendahls fascinerende portræt af diplomaten Henrik Kaufmann,”Vores mand i Amerika”. Den endte med at sælge 198.226 billetter i biografen.

Til gengæld ser det indtil videre ikke godt ud for billetsalget i år. Her er der foreløbig ikke blevet solgt en eneste billet, da biograferne har været lukket siden december og tidligst åbner i februar.