CINEMADSEN SHORT 16

STUMFILM.DK LANCERER NYT TEMA MED 22 DANSKE KRIMI-STUMFILM

I de senere år er der i stadigt stigende tempo væltet danske krimifilm og –krimiserier ud i biograferne og på de danske TV-skærme. Afdeling Q filmene og serier som ”Forbrydelsen” og ”Broen” har vakt begejstring hos publikum og hos anmelderne både herhjemme og internationalt. Men faktisk er krimigenren ikke ny i dansk film. Den har været med stort set fra starten, og det kan man nu se ved selvsyn på sitet www.stumfilm.dk. Det danske stumfilmssite har nemlig lanceret et nyt tema, hvor man gratis kan streame hele 22 danske krimi-stumfilm. De 22 film er produceret over en årrække på 20 år fra 1903-1923. Tema-serien starter helt tilbage med Peter Elfelts ”Henrettelsen” (1903), hvor man ser en kvindelig barnemorder blive ført til sin henrettlese. Og den slutter med A. W. Sandbergs virtuost lavede detektivkomedie ”Nedbrudte Nerver” (1923). ”Verden var så uskyldig dengang. Man mærker i filmen begejstring over alt det nye. Det var så genialt alt sammen – hurtigtoget, automobilen, telefonen. Men det er samtidig film, der fokuserer på  skyggesiderne, på social elendighed, på samfundets uretfærdighed og sindets mørke”, skriver den nu pensionerede filmhistoriker Peter Schepelern i sin introduktion til det nye tema.

ROBERT-NOMINERINGER 2021
Selv om coronaepidemien har sat en kæp i hjulet for mange arrangementer og filmpremierer var 2020 alligevel et både stærk og alsidigt år får dansk film. Derfor har FilmAkademiet offentliggjort de nominerede til årets Robert-priser, der uddeles på coronasikret vis lørdag den 6. februar. Det er den danske filmbranche, der selv udpeger både vinderne og hvem der skal nomineres. De har denne gang haft hele 22 spillefilm, 19 lange dokumentarfilm og 32 TV-serier at vælge imellem. Ikke overraskende står kampen om Årets danske spillefilm mellem ”Druk”, ”En helt almindelig familie”, ”Retfærdighedens ryttere”, ”Shorta” og ”Vores mand i Amerika”. Prisen for Årets mandlige hovedrolle skal findes blandt samme film. Her står kampen mellem Jacob Hauberg Lohmann (Shorta), Mads Mikkelsen (Druk), Mads Mikkelsen (Retfærdighedens ryttere), Mikkel Boe Følsgaard (En helt almindelig familie) og Nikolaj Lie Kaas (Retfærdighedens ryttere). Prisen for Årets kvinddelige hovedrolle spreder sig lidt mere. Her står valget mellem Amanda Collin (Undtagelsen), Andrea Heick Gadeberg (Retfærdighedens ryttere), Bodil Jørgensen (De forbandede år), Danica Curcic (Undtagelsen) og trine Dyrholm (Erna i krig).

FLERE DANSKE FILM PÅ FILMFESTIVALEN I GÖTEBORG
Om 13 dage den 29. januar åbner Nordens førende filmfestival i Göteborg. Og her er der flere danske film på programmet. Blandt andet er der verdenspremiere på instruktøren Lisa Jespersens spillefilmsdebut ”Hvor kragerne vender”, der skal kæmpe i hovedkonkurrencen om titlen som bedste nordiske film. ”Hvor kragerne vender” er et humoristisk drama om Laura, der har lagt afstand til sin familie på landet for at leve et kunstnerisk bohemeliv som forfatter i København. Da hun vender tilbage til sin hjemstavn for at deltage i brorens bryllup, opdager hun, at han skal giftes med hendes barndomsfjende Catrine. Laura må nu indlede en hård kamp med Catrine, der har overtaget hendes plads i familien. Lisa Jespersens film får dog meget hård konkurrence fra Thomas Vinterbergs ”Druk”, der også er med i spillefilmskonkurrencen. Og i dokumentarfilmssektoren finder man Jonas Poher Rasmussens ”Flugt”. Den animerede fortælling om en flygtnings vej til Danmark får dermed premiere i Europa lige efter sin verdenspremiere på Sundace Filmfestivalen. I år afholdes Göteborg Filmfestivalen digitalt, hvor både publikum og professionelle deltager online.