SERIE: WandaVision – Marvels nye TV-serie er en underholdende ulv i fåreklæder

SDer er noget galt!

Følelsen af, at alting ikke er, hvad det ser ud til at være, melder sig med det samme, man falder ind i første afsnit af Disney+ nye Marvel TV-serie ”WandaVision”.

Efter et helt langt år uden en eneste Marvel-film, hvor den eneste måde at stille abstinenserne på har været at hjemsøge sin dvd-reol og gense nogle af de 23 film, der allerede er kommet, er der endelig nyt på Marvel-fronten.

Mens Marvel Studios arbejder på den første af de 11 film, der skal udgøre fase fire i den uendelige Marvel-franchise, er de begyndt at lancere de 12 TV-serier, som også er planlagt i denne fase.

”WandaVision” er den første i rækken. Vi er i tiden efter ”Endgame” og heksen Wanda med de telekinetiske evner og hendes elskede kæreste androiden Vision lever i den lille idylliske by Westview.

Men hov? Døde Vision ikke ”Infinity War”, forløberen til ”Endgame”, hvor han blev slået ihjel af den magtfulde titan Thanos? Jo, det gjorde han.

Og foregik ”Endgame” ikke i nutiden og ikke i 50’erne, som første afsnit af WandaVision gør? Jo, det gjorde den.

Men her er vi alligevel tilbage i noget, der mest af alt minder om en sitcom fra 50’erne. Og Wanda og Vision forsøger at tilpasse sig deres nye tilværelse som henholdsvis hjemmegående husmor og ansat på et kontor, mens de sædvanlige sitcom-forviklinger omkring en middag med chefen og den årlige talentkonkurrence folder sig ud omkring dem.

Det er så langt fra Marvel-universet, som man næsten kan komme og så alligevel ikke. For der er hele tiden tegn på, at der er andre og langt mere dystre ting på spil.

En knap i en mystisk reklame for en toaster lyser ildevarslende op i det eller sort/hvide univers. Da Visions chef under middagen får noget galt i halsen, går hans kones replikker tilsyneladende i en rille, hvor hun igen og igen udbryder ”Få det til at stoppe”. Og hvem er den mystiske biavler, der dukker op af et kloakhul i slutningen af afsnit to, hvorefter Wanda spoler hele historien tilbage?

Samtidig rykker serien elegant sit tidsbillede fra afsnit til afsnit. Fra de idylliske, småborgerlige 50’ere i afsnit ét, gennem de mere eksperimenterende og gakkede 60’ere i afsnit to og ind i de farvede og flippede 70’ere i afsnit 3, hvor Wanda pludselig er gravid.

Det er umuligt at forudsige, hvor det vil ende, når WandaVision når til sit niende og sidste afsnit i marts. Men tingene spidser allerede nu til, så det bliver uden tvivl voldsomt.

Men man hænger hjertens gerne på. Ikke mindst fordi det hele er så intelligent skruet sammen og på grund af den umiddelbare kemi mellem Wanda og Vision. Elizabeth Olsen og Paul Bettany falder ubesværet ind i deres vante roller og nuancerer dem fra afsnit til afsnit snart midt i en omgang fald-på-halen komik, snart psykologisk knivskarpe.

For tag ikke fejl, WandaVision er ikke nogen sitcom. Den er et fuldbårent drama, der lige nu er ved at nå kogepunktet.

WandaVision – 9 afsnit a 25-35 minutter – USA – Instruktør: Matt Shakman – Medvirkende: Elizabeth Olsen, Paul Bettany m.fl.