FILMPRISER: Dansk sensation – ”Druk” vandt sin Oscar

Så skete det. Oscar-festen blev Thomas Vinterbergs helt store aften, da hans seneste film ”Druk” vandt prisen for Bedste Internationale Film. Det, som der er blevet talt og skrevet om og håbet på i mange måneder, blev til virkelighed.

Det er kun sket otte gange tidligere, at en dansk film har vundet en Oscar-statuette. Og sidste gang, at vi vandt prisen for Bedste Internationale Film var helt tilbage i 2010, hvor Susanne Bier vandt med ”Hævnen”.

Thomas Vinterberg var da også rørt, da han skulle takke for æren.

”Det her er større end alt, jeg kunne forestille mig, ud over at jeg altid har forestillet mig det her.”

”Siden, at jeg var fem år gammel, har jeg forberedt taler på togstationer, skolen eller toilettet, og her er jeg, og det er virkeligt. Det er fantastisk”, sagde en tydeligt og dybt bevæget Thomas Vinterberg.

Den danske instruktør takkede sin hustru, sine børn og en lang række aktører bag filmen, herunder skuespillerne.

En stor del af takketalen handlede om Vinterbergs datter Ida, der døde ved en tragisk trafikulykke i en alder af år få dage inde i optagelserne til ”Druk”. Filmen og statuetten er derfor dedikeret til hende, fortalte Søren Vinterberg.

”Vi endte med at lave denne film for hende som et monument. Så Ida, dette er et mirakel, som netop er sket, og du er en den del af dette mirakel. Måske har du trukket i nogle tråde på en eller anden måde. Denne her er for dig”, lød Søren Vinterbergs tårevædede hilsen til den afdøde datter.

Det blev dog ikke til nogen dobbelt-Oscar til ”Druk”. Filmen var også nomineret i kategorien Bedste Instruktør, men her måtte Thomas Vinterberg se sig forbigået. Prisen gik i stedet til instruktøren bag ”Nomadland”, Chloé Zhao, der dermed bliver den første kvinde fra Kina til at modtage statuetten.

Det rykker dog ikke ved, at Thomas Vinterberg og ”Druk” har skrevet Oscar-historie her i nat. Og sensationerne var ikke slut endnu. Danmark fik nemlig ikke bare sin 9. men også sin 10. Oscar.

Det sket da danske Mikkel E. G. Nielsen vandt en Oscar i kategorien Bedste Klipning for sin klipning i filmen ”Sound of Metal”.

Mikkel E.G. Nielsen var nomineret sammen med Alan Baumgarten (“The Trial of the Chicago 7”), Chloé Zhao (“Nomadland”), Yorgos Lamprinos (“The Father”) og Frédéric Thoraval (“Promising Young Woman”).

Det er første gang, at en dansker vinder netop den kategori.

”Sound of Metal” handler om en rock-trommeslager, der mister sin hørelse og skal forsøge at komme videre med sit liv. Filmen er i alt nomineret i seks kategorier under årets show.

Endelig var den amerikanske kortfilm ”The Letter Room”, der er instrueret af danske Elvira Lind, nomineret i kategorien Bedste Kortfilm. Det blev dog filmen ”Two Distant Strangers”, der løb med den pris.

I alt fordelte Oscar-statuetterne sig således:

Bedste Film: ”Nomadland”
Bedste Instruktør: Chloé Zhao (”Nomadland”)
Bedste Kvindelige Hovedrolle: Frances McDormand (”Nomadland”)
Bedste Mandlige Hovedrolle: Anthony Hopkins (”The Father”)
Bedste Kvindelige Birolle: Youn Yuh-jung (”Minari”)
Bedste Mandlige Birolle: Daniel Kaluuya (”Judas and the Black Messiah”)
Bedste Internationale Film: ”Druk”
Bedste Klipning: ”Sound of Metal”
Bedste Lyd: ”Sound of Metal”
Bedste Originale Manuskript: ”Promising Young Woman”
Bedste Adapterede manuskript: ”The Father”
Bedste Fotografering: ”Mank”
Bedste Animationsfilm: ”Soul’”
Bedste Dokumentar: ”My Octopus Teacher”