Filmanmeldelse: Kolbøttefabrikken – Sympatisk dansk komedie mangler mod

Kolbøttefabrikken

3 Popcorn

Man skal ikke være særlig ”skæv” i Danmark, før man risikerer at få hæftet en diagnose på sig.  Det oplever den alternative behandler Acacia, der er hovedperson i Morten BH’s spillefilmsdebut ”Kolbøttefabrikken”.

Acacia har da også sin helt egen tilgang til tingene. Da hun bliver indlagt på en psykiatrisk afdeling for at blive mentalundersøgt – eller udredt som det så smukt hedder – øjner hun straks muligheden for at hjælpe de andre patienter.

Med en blanding af astrologi, clairvoyance, hypnose og kaffegrums forsøger hun at øge patienternes livskvalitet og reducere deres medicinforbrug.

Acacias mildt sagt uortodokse metoder falder imidlertid ikke i god jord hos afdelingens leder, overlæge Bergstrøm (hvorfor hedder læger altid det?). Han mener, at Acacia er syg, og at den eneste løsning er at fylde hende med medicin.

Overordnet minder handlingen i ”Koldbøttefabrikken” således om Milos Formans filmklassiker ”Gøgereden” (1975), lige som man også bliver mindet om Lars von Triers ”Idioterne” (1998). Men her hører ligheden også op. For mens ”Gøgereden” var nærmest lammende i fremstillingen af det psykiatriske system, og ”Idioterne” udforskede normalitetsbegrebet ved at lade normale lege unormale, er ”Koldbøttefabrikken” en langt lettere sag, der er hurtigt fordøjet og lige så hurtigt glemt.

Det er ikke fordi, at man ikke smiler eller griner, for det gør man faktisk det meste af de 90 minutter, som filmen varer. Alt andet ville da også være mærkeligt, for rollelisten byder på et overflødighedshorn af danske komikere heriblandt Paprika Steen, Mia Lyhne, Simon Jul og Mick Øgendahl.

Det er heller ikke fordi, at skuespillerne ikke leverer varen, for det gør de. Paprika Steen brillerer veloplagt som den velmenende terapeut, mens Ole Boisen giver hende kamp til stregen med sin videnskabeligt funderede rigiditet og sygelige pilletrang.

På samme måde bølger dialogen veloplagt mellem de øvrige skuespillere. Man kan mærke, at de har hygget og moret sig under optagelserne og har fået lov at improvisere deres replikker mere eller mindre frit.

Endelig er det heller ikke fordi, at ”Kolbøttefabrikkens” morale om, at vi alle sammen er en smule gale, og at man tit når længere med kærlighed og omsorg, ikke er såre sympatisk.

Nej problemet med Morten BH’s film er, at den tør for lidt. Frem for at skærpe sin fortælling, nøjes ”Koldbøttefabrikken” med at køre på det overfladiske. Det hele er så hyggeligt og ufarligt, at det snarere minder om en folkekomedie eller et afsnit i en sitcom.

Samtidig mangler historien tilstrækkelig fremdrift til at blive nærværende, og skuespillerne bliver alt for lidt udfordret. Det er ærgerligt for ”Koldbøttefabrikken” havde potentialet  til at blive en vedkommende komedie med vid og bid. Nu er den bare sjov.

Koldbøttefabrikken – 90 minutter- Danmark – Instruktør: Morten BH – Medvirkende: Paprika Steen, Ole Boisen, Mia Lyhne, Simon Jul og Mick Øgendahl