Filmanmeldelse: Klovn Forever – Vi skal dybere ind

Klovn Forever

5 popcorn

Så fik vi endelig syn for sagn. Efter måneders intens reklamekampagne, der med benhård kynisme har spillet på folkesjælens umættelige trang til forargelse, var der endelig premiere på ”Klovn Forever”. Dermed blev det også slået fast med syvtommersøm, at Casper Christensen har en både smuk og imponerende pik. Et velhængt vedhæng, som enhver mand ville være stolt af.

Men er det så det eneste, som den nye Klovn-film har at byde på? Nej heldigvis ikke. Faktisk er det temmelig imponerende, hvordan Klovn-universet hele tiden udvikler sig. De oprindelige 60 Klovn-episoder gjorde en dyd ud af at være så tåkrummende pinlige, at mange har måttet give fortabt. Så kom ”Klovn: The Movie”, der med et overraskende velskrevet manuskript flyttede TV-serien over på det brede lærred. Fortællingen om Casper og Franks tour-de-Gudenå med nevøen Bo på slæb for at bevise Franks evner som far var komisk præcisionsarbejde. Hvem husker ikke kulminationen med Bo’s konfirmationsfest, der vil gå over historien som den mest pinlige familiekomsammen nogensinde.

Og nu kommer så opfølgeren, som ganske vist ikke er helt lige så sjov. Til gengæld er den uventet rørende, for her er vi helt inde og pille ved selve kernen i Klovn – det tætte næsten symbiotiske venskab mellem Frank og Casper.

Der er gået fem år siden sidst. Casper er blevet skilt fra Iben, mens Frank og Mia nu har to børn sammen. De er godt og grundigt syltet ind i projekt far-mor-og-børn, og er som mange børnefamilier mere udfordrede og ophængte end lykkelige. Sex er der intet af, for Mias tissekone er endnu ikke vokset sammen efter den seneste fødsel. Og det hjælper heller ikke, at den tidligere svirebror Lars (Lars Hjortshøj) er blevet from, nyforelsket ægtemand med konen Tina (Tina Bilsbo Hjortshøj) og endda natteravn.
,
Casper føler sig selvsagt udenfor i dette par- og familiemiljø. Han er heller ikke specielt interesseret i duoens kommende samtalebog – en parodi på kendis-boggenren, som er skrevet af en ghostwriter, og som hverken Frank eller Casper har læst.

Han beslutter sig derfor til at sælge sit hus og flytte til USA for at realisere sig selv. Pludselig står Frank uden sin ældste og tætteste ven, og med et par svigerforældre, der flytter ind for at hjælpe med børnebørnene. ”Er der nogen bagkant på det projekt?”, spørger Frank, der selv kender bagkantspositionen bedre end nogen. Og inden længe er han selv på vej til USA for at hente Casper hjem og redde deres venskab.

Turen til USA udvikler sig ikke overraskende til en katastrofe, hvor Frank i hurtig rækkefølge kommer i nærkontakt med en Grand Danois, fornæmer Caspers navajo-husholderske og vågner op uden en god del af sit hår, og til slut begår den ultimative venskabssynd ved at knalde med Caspers voksne – og villige – datter Cille (Simone Colling).

Der er ingen tvivl om, hvor ”Klovn Forever” har hentet sin inspiration. Den virtuost animerede titelsekvens ligger stemningsmæssigt og musikalsk så tæt på den amerikanske komedieklassiker ”Hvem støver af” (1968) med Walther Matthau og Jack Lemon, at det næppe er et tilfælde. Også den handler om to mænd, der er tætte venner, men samtidig er ved at rive hovedet af hinanden.

”Klovn Forever” har ikke forgængerens store grin, Til gengæld er der masser af veltimet komik i det små. De to hovedpersoner spiller fortrinligt i de roller, som er blevet deres alter egoer, og som man efterhånden hare svært ved at skelne fra virkelighedens Casper Christensen og Frank Hvam. Samtidig har de fået en klædelig hudløshed over sig, så man flere stedet bliver rørt. Man forstår pludselig, hvorfor den evige drengerøv og hans kiksede sidekick er så tæt knyttet sammen, og hvor meget der af samme grund er på spil.

Og gu’ opererer ikke mindst Casper under bæltestedet og får både introduceret begrebet ”Kussetud” og den stående 69’er, der lige som filmen sikkert bliver efterårets store must (kiropraktorerne kan godt begynde at glæde sig). Men der er faktisk overraskende meget substans bag ved vulgariteterne.

Om der også er stof nok til en tredje Klovn-film, må tiden vise. Man skal jo som bekendt stoppe, mens legen stadig er god. Men to’eren ender tilpas uafklaret til, at der nok skulle være plads til en enkelt fortsættelse mere.

Klovn Forever – 99 minutter – Danmark – Instruktør: Mikkel Nørgaard – Medvirkende: Casper Christensen, Frank Hvam, Mia Lyhne, Lars Hjortshøj, Tina Bilsbo Hjortshøj, Iben  Hjejle, Nikolaj Coster-Waldau m.fl