Filmanmeldelse. Hunger Games finale skuffer

Hunger Games 4

4 popcorn

For omtrent et år siden skrev jeg på denne blog, hvordan Hunger Games filmserien havde tabt pusten. Nu er den sidste film i serien så kommet, men ”Hunger Games: Mockingjay del 2” formår desværre ikke at ændre det matte indtryk fra 3’eren.

Tværtimod bliver ærgrelsen over den stilstand, der indtraf efter de to første film, forvandlet til skuffelse over, at det ikke lykkes at forløse seriens konflikter i et tilstrækkeligt eksplosivt klimaks.

Det er nemt at skyde skylden på de grådige producenter, som de senere år har skabt en ny trend, hvor filmatiseringer af populære bøger bliver splittet op i flere dele: Den sidste Harry Potter bog blev delt i to film. Det samme gjorde den sidste bog i Twilight-serien, og Tolkiens børnebog Hobitten, der kun er på knap 200 sider lang, endte som tre lange film på i alt over ni timer.

Dermed bliver romanforlæggene strukket til bristepunktet, og intet sted er dette tydeligere end i Hunger Games serien.

Seriens finale starter umiddelbart, hvor 3’eren slap i oprørernes hovedkvarter i Distrikt 13. Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence) bliver behandlet for væmmelige blodudtrædninger på halsen, fordi hendes elskede Peeta (Josh Hutcherson) forsøgte at kvæle hende efter at være blevet taget til fange og hjernevasket af den diktatoriske Præsident Snow (Donald Sutherland).

Peeta er dog kun et af hendes problemer. Mens kampen mod Snow og hovedstaden Capitol går ind i sin afgørende fase, får Katniss sværere og sværere ved at acceptere de midler, som både hendes barndomskæreste Gale (Liam Hemsworth) og oprørshærens leder Alma Coin (Julianne Moore) er villige til at bruge for at vinde – herunder ramme civile.

– Det er krig Katniss. Det at dræbe er ikke personligt, lyder det belærende fra Gale.

– Jeg ved bedre end nogen anden, at det altid er personligt, svarer Katniss.

Da oprørerne når frem til Capitol, forsøger Coin forgæves at holde Katniss ude af kampen. Hun er imidlertid fast besluttet på at kæmpe for at slå Snow ihjel og bliver en del af en indsatsgruppe, der også omf Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth, Woody Harrelson, Donald Sutherland, Philip Seymour Hoffmanatter Gale, Peeta, hendes ven Finnick Odair (Sam Claflin) og hendes tidligere livvagt Boggs (Mahershala Ali).

Gruppen skal nu kæmpe sig gennem Capitol, som Snow har forvandlet til én stor kamparena fyldt med udspekulerede fælder. Eller som Finnick kynisk siger ”Velkommen til den 76. Hunger Games”.

Alt dette lyder mere spændende, end det rent faktisk er. ”Hunger Games: Mockingjay del 2” lider således af de samme dramaturgiske problemer som 3’eren. Der er simpelt hen noget galt med tempoet og filmens spændingskurve. Utrolig meget tid går med snak og afskedsscener mellem personerne på et tidspunkt, hvor kontant action ville have virket langt bedre. Og efter en alt for langsom start, jappes fortællingen pludselig igennem, da det endelig bliver vigtigt. En vigtig hovedpersons død bliver således alt for pludseligt og forvirrende kastet ind i historien til, at den får den ønskede effekt mens filmen haster mod sit utilfredsstillende klimaks.

Lige som for 3’eren er det også finalefilmens styrke, at man hele vejen rundt har satset på kvalitetsskuespillere.

Jennifer Lawrence redder således dagen og finalen med sin imponerende indsats som Katniss. En arketypisk heltinde spændt ud mellem angst og hævntørst, mellem moral og kynisme og mellem to mænd. Katniss indeholder så mange splittelser, at det er et under, hun ikke brækker midt over. Og igennem det hele viser Jennifer Lawrence ikke mindst i de små scener et nærvær og en intensitet, der fænger og fængsler.

Samtidig er det interessant at følge det besynderlige trekantsdrama mellem Katniss, Peeta og Gale. Hun brænder for at dræbe Snow, Peeta ønsker at dræbe hende og Gale er villig til at dræbe uskyldige kvinder og børn. Begge mænd ved, at Katniss til slut må vælge imellem dem, og Peeta og Katniss forhold har aldrig været mere kompliceret. De må på mange måder starte helt forfra igen.

Nu er det så slut, selv om slutningen ikke skal røbes her. Det, der startede som en effektivt fortalt overlevelseshistorie i den første Hunger Games film, endte desværre knapt så effektivt.

Hunger Games: Mockingjay del 2 – 137 minutter – USA – Instruktør: Francis Lawrence – Medvirkende: Jennifer Lawrence, Josh Hutchersom, Liam Hemsworth, Woody Harrelson, Donald Sutherland, Philip Seymor Hoffman, Julianne Moore, Sam Claflin m.fl