Filmanmeldelse: Det store nøddekup 2 – Gnaverne er tilbage i uoriginal to’er

Dt store nøddekup 2

3 Popcorn

Det kan være svært at følge med inden for animationsfilm i disse år, hvor filmselskaberne spytter dem ud hurtigere end man kan slæbe sine poder ind og se dem. Markedet oversvømmes med to’ere og tre’ere, og figurerne og stemmerne i de forskellige film minder et langt stykke af vejen om hinanden.

Alt dette for at sige, at dag jeg gik ind for at se ”Det store nøddekup 2”, var jeg ikke helt klar over, om jeg har set 1’eren, eller bare hørt min datter fortælle om den.

Det ved jeg stadig ikke, men uanset hvad, så ender 1’eren med, at en række gnavere i en park finder en nedlagt nøddebutik med et kæmpe lager af nødder i kælderen, så de ikke længere skal tænke på at finde mad.

”Det store Nøddekup 2” starter netop der. Egernet Vilfred lever i nødde-overflod i nøddebutikkens kælder med resten af gnaverne fra parken – herunder sin trofaste sidekick Makker. Her holder de non-stop nøddefester og skovler nødder ned, så det minder om det store ædegilde.

Alt er nemt og behageligt og kun hunegernet Annie er bekymret. Hun lever fortsat ude i parken og samler forråd og prøver at lære de unge gnavere, at det kan betale sig at arbejde hårdt for føden, da man aldrig ved, hvornår man får brug for det.

Vilfred mener selvfølgelig, at hun er for pessimistisk, lige indtil nøddebutikken springer i luften, fordi en af gnaverne glemmer at slukke for fyret. Dermed er gnaverflokken tilbage i parken, og situationen tilspidses yderligere, da byens onde borgmester beslutter, at den skal jævnes med jorden for at give plads til forlystelsesparken Frihedsland.

Gnaverflokken må nu finde ud af at stå sammen og kæmpe mod borgmesterens byggemaskiner og skadedyrshåndlangere. Her får de hjælp af musen Hr. Feng, der måske nok har store nuttede øjne og en lillebitte krop, men til gengæld er karateekspert og ifølge ham selv en sand dødsmaskine.

Resten af handlingen går helt efter bogen. Trods deres ringe størrelse lykkes det selvfølgelig gnaverflokken og musene at splitte forlystelsesparken ad og forpurre borgmesterens planer.

”Det store nøddekup 2” tilfører ikke på nogen måde animationsgenren noget nyt. Tværtimod brillerer den med en uoriginalitet, der gør, at den er næsten lige så hurtigt glemt som set.

Tempoet og handlingen er skruet op i højeste gear og kører i øvrigt på alle de gængse animationsklichéer. Dertil kommer, at det virker som om, at det er de samme danske stemmer og det samme toneleje, der benyttes i alle animationsfilm.

Min ellers filmhærdede datter mente i øvrigt, at handlingen var ”lidt for voldelig”, og det gjaldt både filmens mennesker og gnaverne.

Kan man leve med dette, og der findes jo langt værre ting i verden end animeret rutineunderholdning, så kan ”Det store nøddekup” sagtens bruges til en hurtig familietur i biografen på en kold vinterdag. Bare man ikke forventer stor filmkunst, mens popcornene og det medkøbte slik skylles ned.

Det store nøddekup 2 – 91 minutter – Canada, USA, Kina og Sydkorea – Instruktør: Cal Brunker – Medvirkende (stemmer): Christian Damsgaard, Malene Tabart, Mads Knarreborg, Peter Aude m.fl.