Filmanmeldelse: Ser du månen Daniel – 398 dage i ISIS’ klør

En mand sidder på knæ midt i ørkenen iført en orange fangedragt. Ved siden af ham står en anden mand klædt helt i sort med maskeret ansigt. Han har en kniv i hånden, og lidt efter skærer han hovedet af den knælende mand, mens blodet sprøjter!

De fleste kan huske, da terrororganisationen Islamisk Stat i sommeren 2014 udsendte en video, hvor de viste henrettelsen af den amerikanske journalist James Foley.

For den unge, danske freelancefotograf Daniel Rye var henrettelsen særlig smertefuld og en fortsættelse af det godt 13 måneder lange mareridt, han netop selv var sluppet ud af.

Rye var taget til Syrien for at skildre dagligdagen i landet via sine billeder, da han blev kidnappet og tilbageholdt af Islamisk Stat. I 398 dage sad han fanget sammen med en række andre udlændinge – deriblandt James Foley.

Imens kæmpede hans familie i Danmark for at skaffe det tocifrede millionbeløb, der skulle få Daniel løsladt. Et arbejde, der ikke blev mindre krævende af, at den danske stat har et princip om, at man ikke forhandler med terrorister, og at intet måtte slippe ud i medierne om kidnapningen.

Da Daniel Rye omsider blev løsladt den 19. juni 2014, var han den sidste af gidslerne som slap fri. Senere den sommer henrettede Islamisk Stat resten inklusive James Foley.

Det er denne historie om en af de mest spektakulære kidnapningssager i nyere tid, som ”Ser du månen Daniel” beskriver.

Filmen, der bygger på Puk Damsgaards prisbelønnede bog af samme navn, er ude i en svær balancegang, som man altid er, når der er store følelser og dramaer på spil.

Det hele kunne meget nemt være endt som sensationsmageri eller melodramatisk følelsesporno, men ”Når du ser månen” gør ingen af delene. Selvfølgelig er den ikke uden dramatiske højdepunkter, men først og fremmest er den et meget troværdigt menneskeligt drama i øjenhøjde og fuld af solidaritet med sine hovedpersoner.

Filmen er hele vejen igennem delt i to spor: På den ene side fangeskabet i Syrien og Daniels kamp for at overleve. På den anden side familien i Danmark, der både skal rejse pengene og håndtere deres frygt for, at han aldrig slipper hjem igen.

Det første spor tager Esben Smed sig af. Efter hovedroller i DR’s tv-serie ”Bedrag” og Jakob Bitsch’ ”Aminas breve” (2017) samt Bille Augusts storfilm og tv-serie ”Lykkeper” (2018), står han som en af sine generations største, mandlige talenter.

Her er han så ude i sin karrieres mest krævende roll. Og han kaster sig totalt uforfærdet og med stor indlevelse over opgaven, der i bogstavligste forstand kræver blod, sved og tårer. Han spiller blandt andet over for Toby Kebbell, der er lige så overbevisende i rollen som James Foley.

Familiesporet i Danmark er bygget op omkring Daniels forældre Kjeld og Marianne (smukt og gribende forløst af Jens Jørn Spottag og Christiane Gjellerup) Daniels handlekraftige storesøster Anita (Sofie Torp i sin første store filmrolle) samt hans lillesøster og kæresten Signe spillet af henholdsvis Andrea Heick Gadeberg og Sara Hjort Ditlevsen.

Det er svært ikke af blive rørt af denne jyske hverdagsfamilie, der sættes under maksimalt pres. Og det samme gælder Daniels helt basale kamp for at overleve.

Imellem de to spor krydser Anders W. Berthelsen frem og tilbage som forhandleren Arthur, der oprindeligt er ud for at opspore James Foley, men som får en nøglerolle i befrielsen af Daniel.

Niels Arden Oplev har instrueret dramaet med både sans for at formidle den spændende historie og finfølelse i forhold til, at der ligger nogle virkelige menneskers liv bag, som her bliver blotlagt.

Han undgår også at gøre sin historie alt for ensidig. Selv om nogle af kidnapperne bruger vold og tilsyneladende nyder at gøre det, optræder andre med medfølelse over for fangerne.

”Hvad havde du tænkt dig? Dit land er i krig med islám, og så kommer du herned for at tage billeder”, råber en fangevogter på et tidspunkt til Daniel. Det samme tænker man som tilskuer, for ifølge filmens udlægning, er han blot en ung mand, der på grund af en brækket fod må opgive sine gymnastikdrømme og tager til Syrien for at skabe et nyt livsindhold – ikke specielt fordi han er engageret i konflikten.

På den måde er ”Ser du månen Daniel” også lykkedes med at formidle det had, der er opstået mod de vestlige lande – heriblandt Danmark og danskerne – på grund af vores medvirken til krigshandlinger i Mellemøsten. Når ISIs’ krigere klæder fangerne i orange dragter, prøver de således blot at efterligne den behandling, som USAs fanger får på Guantanamo-basen. Tryk avler modtry.k

Ser du månen Daniel – 140 minutter – Danmark – Instruktør: Niels Arden Oplev – Medvirkende: Esben Smed, Anders W. Berthelsen, Sofie Torp, Sara Hjort, Christiane Gjellerup Koch, Jens Jørn Spottag, Andrea Gadebjerg m.fl.