Frygt, raseri og kvalme.
Det er ellers ikke tit, at en film efterlader mig med disse tre følelser. Men den tjekkiske dokumentarfilm ”Caught In The Net” om mænd, der jager mindreårige piger over nettet, får mig helt op i det røde felt.
De to instruktører Barbora Chalupova og Vit Klusak gjorde det allerede under castingen klart over for de unge kvindelige skuespillere, at projektet ville kræve noget ekstra af dem.
De unge – og må vi hellere skynde os og sige myndige – kvinder skulle nemlig udgive sig for at være 12-årige piger og oprette profiler forskellige steder på internettet.
Her skulle de så fra tre omhyggeligt opbyggede børneværelser med bamser, dukkehuse og senge sidde ved computeren 10 dage i træk og reagere på beskeder og opkald.
På den måde ønskede instruktørerne at gennemføre et socialt eksperiment og vise, hvordan børn (især piger) i stor stil bliver opsøgt på nettet af voksne (især ældre mænd).
Eksperimentet blev – desværre – en succes. Knapt havde pigerne åbnet for deres profiler på Facebook, Skype, Omegle og den tjekkiske sociale platform Lidé, før det begyndte at vælte ind med beskeder fra ældre mænd.
Og det er forstemmende, hvor hurtigt disse menneskelige rovdyr – jeg ved ikke, hvordan man ellers skal beskrive dem – går fra indsmigrende kommentarer om pigernes skønhed til at prøve at overtale dem til at smide tøjet og sende nøgenbilleder af sig selv.
I løbet af de 10 dage kvinderne – eller rettere deres 12-årige roller – kontaktet ikke færre end 2.458 gange af mænd, der blotter sig, selv sender nøgenbilleder og onanerer foran pigerne.
”Caught In The net” rammer en som en damphammer og overgår desværre ens værste forestillinger om online-pædofili.
Man får ondt i maven over at se filmen. Mærker frygten for, at det er kunne være ens egne børn, det gik ud over, og kvalmen og et afgrundsdybt raseri over, at nogle mænd kan opføre sig sådan.
Som mand skammer man sig og oprøres over sine kønsfæller. Og da en enkelt mand viser sig bare at ville snakke, får man – lige som filmholdet – en klump i halsen over, at der fortsat findes anstændige mennesker.
Det hele er irammesat for at skabe maksimal effekt. Mændene på nettet er således sløret, så man kun ser deres øjne og mund, hvilket får dem til at fremstå endnu mere umenneskelige og rovdyragtig.
Samtidig lykkes det for de to instruktører at undgå, at det hele ender som et reality show stunt. Allerede, da de kvindelige skuespillere bliver interviewet får vi således en fornemmelse af problemets omfang, da de fortæller, at de selv om børn blev udsat for overgreb via nettet.
I det hele taget er det den helt rigtige balance at lade publikum tilbringe så lang tid med Sabina, Anezka og Tereza, så de ikke bare fremstår som forsvarsløs lokkemad.
Det, der foregår er horribelt, men fordi instruktørerne og kvinderne styrer situationen, føler man samtidig med tilfredshed deres kontrol over mændene, der er uvidende om, at de i virkeligheden er forsøgsdyr.
Mod slutningen kommer der endelig en form for forløsning, da der arrangeres et møde med en af mændene i den virkelige verden.
”Caught In The Net” viser en verden, som man ikke har lyst til at tro på eksisterer, men som filmen med al tydelighed slår fast er en skræmmende hverdagsforteelse, der rammer børn og unge piger overalt. Alene af den grund er det en vigtig film, som man bør se.
Caught In The Net – 103 minutter – Tjekkiet – Instruktører: Barbora Chalupova og Vit Klusak – Medvirkende: Sabina, Anezka og Tereza.