Den store biografdag – Se film til halv pris søndag

Den store biografdag

Hvis du ikke har andet at lave denne sidste sommerdag, før skolerne starter igen, så er her et forslag: Gå i biografen!

Eller rettere, tag dine venner, din familie din kæreste eller dine børn og gå i biografen.

I dag søndag slår alle landets biografer nemlig dørene op til ”Den store biografdag” for femte gang. Det betyder, at man kan komme ind og se en film til halv pris.

Bag arrangementet står Brancheforeningen af Danske Biografer og Foreningen af Filmudlejere i Danmark.

– Dagen er dedikeret til filmbranchens publikum. Vi ønsker med dette initiativ at sætte fokus på biografoplevelsen og give alle en mulighed for at se film i optimale omgivelser, nemlig i biografens mørke, fastslår formanden for Danske Biografer Kim Pedersen.

Fra denne blog skal lyde et stort, rungende bravo for initiativet. For trods hjemmebiografer, Video on Demand, Netflix m.m. er film nu engang skabt til at blive set på et stort lærred sammen med andre.

I den nye digitaliserede verden, hvor alle uden større problemer kan omdanne deres hjem eller værelse til en biografsal, glemmer man nogle gange, at film i høj grad også er en social oplevelse, som man først får det optimale udbytte af når man deler den med andre.

Og samtidig glemmer man, at de fleste film rent visuelt er produceret til at blive vist på langt større flader, end hvad computerskærmen eller fladskærms-tv’et kan klare, uanset om det er nok så mange tommer.

Derfor er arrangementer som ”Den store biografdag” vigtige, lige som de også er vigtige for biografernes økonomi og roller som kulturelle samlingspunkter. Det gælder ikke mindst efter et første halvår, hvor ni ud af de tretten danske spillefilm, der har haft premiere, er floppet i biograferne – en udvikling, som Kim Pedersen kalder ”historisk dårlig”.

Et eksempel var Simon Stahos ”Miraklet”, der kun er blevet set af sølle 742 personer.

Selvfølgelig redder en enkelt dag ikke disse films økonomi. Alligevel kan ”Den store biografdag” måske gøre, at nogle af de 100.000-150.000, der benytter lejligheden til at gå i biografen i dag, alligevel får løst billet til de danske film, nu de kun skal betale det halve.

Men hvad kan man så se i dag?

Jo, enten kan man vælge nogle af de film, der i øjeblikket er i biograferne. Det gælder film som Dreamworks flotte animationsfilm ”Sådan træner du din drage 2”, John Currans fascinerende ”Tracks” om en meget usædvanlig gåtur gennem den australske ørken og Josh Boones rørende kærlighedsdrama ”En flænge i himlen”.

Eller også kan man benytte sig af, at mange biografer tilbyder forpremierer på nogle af efterårets film. Her er der blandt andet mulighed for at se Niels Arden Oplevs ”Kapgang” med blandt andre Anders W. Berthelsen og Sidse Babett Knudsen, det nye computeranimerede eventyr fra Walt Disney ”Flyvemaskiner 2: Redningsaktionen” samt Steven Quales ”Into the Storm” om de mest frygtindgydende tornadoer verden hidtil har set.

CineMadsen ønsker alle en rigtig god biografdag