STREAMING: Raya og den sidste drage – Forfriskende Disney-prinsesse kan stå selv

En ung krigerprinsesse med tungt hjerte og en ung drage, der ikke rigtig synes, hun er noget særligt eller klar til at redde verden.

Det er nogle af ingredienserne i Disneys seneste prinsesse-satsning. Og den første Disneyfilm, der har haft premiere siden ”Frozen 2” (2019) blev lanceret for halvandet år siden.

På grund af coronarestriktionerne nåede ”Raya og den sidste drage” ikke at få premiere i biograferne, men kan kun ses på Disney+(eller købes på DVD).

Raya bor i det engang så idylliske land Kumandra (jep, jeg tænkte også på Jumanji), hvor mennesker levede side om side med de smukke vanddrager. Imidlertid blev Kumandra invaderet af druunerne – sjælløse, hvirvlende skabninger, der forvandler alle inklusive dragerne til terracottastatuer, hvis de rører dem.

Druunerne blev overvundet af en magisk dragesten, men bagefter begyndte menneskene at slås mod hinanden og landet blev delt i fem dele: Hale, Klo, Ryg, Tand og Hjerte.

Rayas stamme i Hjerte bevogter dragestenen, men da en anden af stammerne forsøger at stjæle den, splintres stenen, og druunerne vender tilbage.

Seks år senere er Kumandra forvandlet til en trøstesløs verden, hvor Raya kæmper for at lokalisere den sidste drage, mens hun plages af skyldfølelse over sin egen rolle i, at dragestenen blev splintret.

Men da hun omsider finder dragen Sisu er den på ingen måde frygtindgydende. Sisu viser sig i stedet at være en ung og ikke specielt kyndig hundrage.

Det er nu op til Raya og Sisu at finde de fem stykker af dragestenen, få dem samlet igen og redde Kumandra.

Som det fremgår er ”Rayek og den sidste drage” ikke specielt original. Blandingen i Disneys 59. film mellem dannelseshistorie og en mission for at bekæmpe det onde er set mange gange før.

Til gengæld har ”Raya og den sidste drage” meget andet at byde på:

For det første er animationen i topklasse. Regnskove der driver af væde, så man næsten føler det løbe ned af ryggen. De lanceres side om side med øde ørkener og snefyldte bjergforter skjult i tåge i et visuelt overflødighedshorn, der får en til at ærgre sig over ikke at se filmen på et stort lærred.

Tempoet er hæsblæsende og der lånes skamløst men effektivt fra film som ”Indianna Jones” og ”Mission Impossible”. Det er maksimalt underholdende og sine steder også tårevædende rørende.

Samtidig er det også modigt og meget ikke-Disneyagtigt, at man satser på en fjende, der ikke har noget konkret ansigt, dialog eller tanker. Det gør den på én gang langt mere imponerende og skånselsløst skræmmende og fremhæver kontrasten i forhold til menneskene og dragerne.

Personligt føltes det også befriende at Disney i ”Raya og den sidste drage” er kommet videre end den kønspolitiske leflen i live-udgaven af ”Mulan”. Her er der ingen tvivl om heltindens evner eller snak om, at hun er enestående. Og her er filmens mest betydningsfulde forhold mellem kvinder eller i det mindste hunkønsvæsner. Nej, de nye Disney-prinsesser har på ingen måde brug for at blive reddet.

Endelig er der noget dejligt opløftende over filmens morale om at turde tro på hinanden og være villig til at vise sin sårbarhed for at få den andre til at åbne sig. En morale som både voksne og børn snildt kan tage med sig ud i verden bagefter.

Raya og den sidste drage – 108 minutter – USA – Instruktører: Don Hall og Carlos Lopez Estrada – Medvirkende (danske stemmer): Josephine S. Ellefsen, Lise Baastrup, Samson Rich Zahle, Monica Isa Andersen, Thomas Chaaning, Stig Rossen, Ghita Nørby m.fl.