CPH:DOX 2022: The Territory – Dansk dokumentar om kampen mellem motorsave og videokameraer

Lige nu er hele verdens opmærksomhed vendt mod krigen i Ukraine, hvor de russiske bomber lægger byer grus og driver millioner af landets indbyggere på flugt.

Der er godt med den opmærksomhed, for det er nødvendigt at udstille de russiske overgreb og deres konsekvenser.

Men i kampens hede glemmer man let, at der findes andre kampe i verden. Andre befolkninger, der får deres territorie invaderet og udsættes for overgreb.

Det er en af grundene til, at dokumentaristen Alex Spritz’ bidrag til dette års CPH:DOX festival er så vigtigt.

”The Territory” viser en anden virkelighed og en anden frontlinje langt ude i Amazonas regnskov. En frontlinje hvor en lille gruppe Uru-eu-wau-wau-indianere kæmper en indædt kamp for at forsvare deres skovstykker mod en tilsyneladende uendelig invasion af grådige landmænd, minearbejdere og bosættere, der kun har én tanke: At fælde så mange træer som muligt og skamløst udnytte jordarealer, der ikke tilhører dem.

Det er en kamp, som har varet lige siden, at Uru-eu-wau-wau’erne kom i kontakt med de brasilianske myndigheder i starten af 80’erne, og som lige så stille har indskrænket både deres territorie og antal, så stammen i dag kun er på cirka 200 personer.

Det er en ulige kamp af mange grunde. Dels er der tale om så store skovarealer, at det er svært for indianerne at overvåge og beskytte det hele samtidigt. Dels er det svært at protestere og blive hørt, når tingene sker langt uden for lov og ret. Og sidste men ikke mindst er det særdeles svært, når landets lovvalgte præsident – den populistiske højreradikale Jair Bolsonaro – blandt andet er blevet valgt på et budskab om, at samtlige indianerreservater i Brasilien skal inddrages.

Men indianerne nægter at give op. Den unge aktivist Bitate, der som kun 18-årig vælges til stammens overhoved, mobiliserer sammen med sin mentor Neidinha en hær af selvlærte journalister til at patruljere junglen og gribe de ulovlige indtrængere i aktion.

Alex Spritz har brugt flere år på at følge denne kompromisløse kamp mellem videokameraer og motorsave. Og lige fra starten, hvor save, gravkøer og traktorer er ved at ødelægge endnu et stykke skov, føler man sig som vidner til et overgreb.

Men Spritz film er mere end det. Den er både et vidnesbyrd om en miljømæssig katastrofe og en rystende øjenvidneberetning om en skamfuld etnisk udrensning.

Med den enorme betydning, som Amazonas har for verdens klima, rækker konsekvenserne af kampen mellem indianerstammen og indtrængerne langt ud over deres territorie. Det er ikke blot Uru-eu-wau-wau’erne, men os alle, der har noget på spil her.

På den måde er Spritz film en del af kampen og et af dens vigtigste våben. Hvor bue og pil lynhurtigt ville blive mødt med overtallig militærmagt er aktivistiske dokumentarfilm som ”The Territory” langt mere effektive.

The Territory – 83 minutter – Danmark, Brasilien og USA – Instruktør: Alex Pritz – Medvirkende: Bitate, Neidinha, Ari m.fl.