SERIE: Obi-Wan Kenobi – Ny serie er tæt på kerne i Star Wars universet

SDe seneste år har Disney+ produceret og præsenteret os for en række nye Star Wars TV-serier. Først kom 1. sæson af The Mandalorian (2019), året efter endnu en sæson, og sidste år spin-off serien ”The Book of Boba Fett” (2021).

Ingen af dem har dog føltes så tæt på kernen i Star Wars universet som Disney+ seneste tilføjelse ”Obi-Wan Kanobi”.

Selve navnet er legendarisk i Star Wars fankredse. Den første jedi som vi nogensinde blev præsenteret for, da den første Star Wars film så dagens lys i 1977. Den der siden blev omdøbt til franchisens nummer fire.

Den nye serie udfylder hullet mellem denne film og Star Wars prequel-triologien, der som bekendt endte med, at Obi-Wan Kenobi var nødsaget til at kæmpe mod og besejre sin ven Anakin Skywalker, som havde vendt sig mod den mørke side af kraften. Han troede, at han havde dræbt ham, men Anakin overlevede og blev til den frygtede Darth Wader.

Ved seriens start er Obi-Van Kenobi en knækket mand. Plaget af skyldfølelse over drabet på Anakin lever han et liv i eksil på ørkenplaneten Tatooine.

Her holder han øje med Anakins søn Luke, der er sat i pleje hos sin onkel. Men derudover har Obi-Wan lagt jedi-kræfterne på hylden og lever i skjul for imperiets frygtede inkvisitorer, der nådesløst jagter de sidste jedier.

Den gamle jedi-mester må dog tage lyssværdet frem igen, da Lukes tvillingesøster Leia bliver kidnappet på planeten Alderaan af inkvisitorerne for at tvinge Obi-Van Kenobi frem i lyset.

Da han samtidig finder ud, at Anakin er blevet til Darth Wader, trækker det op til endnu et opgør mellem de to.

Kritikere af serien har beskyldt Disney+ for at tage den lette vej og plukke de lavest hængende frugter ved at kaste sig over noget kendt for at tilfredsstille de mange Star Wars fans frem for at vove noget nyt.

Uanset hvad så føles ”Obi-Wan Kenobi” lige fra starten mere ægte og tættere ved Star Wars universets kerne end noget, man har set i mange år. Og den giver svar på nogle af de spørgsmål, der længe har svævet i det uvisse – som for eksempel hvordan Leia kendte Obi-Wan Kenobi, da hun sender bud efter ham i starten af den første film.

Det hjælper da også gevaldigt, at man har fået henholdsvis Ewan McGregor og Hayden Christensen til at gentage deres ikoniske roller som henholdsvis Obi-Wan kenobi og Anakin Skywalker/Darth Wader.

McGregor kaster sig ud i rollen med både iver og selvfølgelighed, selv om der er gået tyve år i mellemtiden. Selv om Obi-Wan spiller en knækket mand i serien, er det tydeligt, at McGregor har haft en fest ved at træde ind i den figur, der gjorde ham internationalt kendt. Og den mellemliggende tid gør, at han kan tilføre rollen den rette modenhed og livstræthed.

Hayden Christensen får mindre spilletid – og det meste af den bag Vaders mørke maske. Men han får alligevel udnyttet chancen til at demonstrere, hvordan den mørke kraft har gjort Darth Vader til en hadefuld, nådesløs skikkelse – og får da også forsikret Obi-Wan Kenobi om, at det ikke var ham, der slog Anakin ihjel, men Vader.

Det svæver i det uvisse, om serien får en sæson to. Herfra vil der dog blive krydset fingrer.

Obi-Wan Kenobi – 6 afsnit af 39-53 minutter – USA – instruktør: Deborah Chow – Medvirkende: Ewan McGregor, Hayden Christensen, Vivien Lyra Blair, Moses Ingram, Rupert Friend m.fl.