FILMPRISER: Tre bud på en dansk Oscar-film

Selv om der er over et halvt år til næste Oscar-fest, er kampen om de eftertragtede statuetter allerede i fuld gang.

Mandag udpegede den danske Oscar-komité således tre danske film til at blive Danmarks Oscar-kandidat til kategorien om Bedste Internationale Film.

De tre film er Tea Lindeburgs historiske drama ”Du som er i himlen”, Frelle Petersens fortættede sorgfortælling ”Resten af dagen” og Ali Abbasis thriller ”Holy Spider”.

”Holy Spider”, der først får premiere den 13. oktober, er inspireret af en virkelig historie fra Iran om en seriemorder. I filmen følger vi en journalist, der skal efterforske mordene på en række prostituerede begået af den såkaldte Edderkoppemorder, som mener, at han renser gaderne for syndere.

”Resten af dagen” udspiller sig i Sønderjylland. Filmen er et familiedrama om Maren og Egon, der stilfærdigt nyder tilværelsen med deres to voksne børn. Men tæppet bliver brat trukket væk under dem, da de mister deres voksne søn. Sammen med deres datter, Line, forsøger de på hver deres måde langsomt at finde tilbage til livet igen. Siden premieren den 7. juli har foreløbig 95.000 set filmen i biografen.

Endelig foregår ”Du som er i himlen” i slutningen af 1800-tallet, hvor vi hen over et døgn følger den unge pige Lise, hvis liv og drømme forandres for altid, da hendes mor går i fødsel. Filmen havde premiere den 10. februar og fik dengang en overvældende modtagelse både af anmelderne og publikum.

Selv om der er tale om tre på overfalden meget forskellige film, har de alligevel en række lighedspunkter. For det første er alle tre fortættede og velspillede dramaer. Men endnu mere slående og helt i tidens ånd, er det tre film med kvindelige hovedroller og stærke kvindelige figurer.

Direktør Claus Ladegaard fra Det Danske Filminstitut, der er formand for den danske Oscar-komité, siger følgende om valget af de tre film:

“Vi har peget på tre markante titler, som vi mener har potentialet til at nå længst i Oscar-kapløbet. ”Holy Spider” er et skarpt feministisk manifest, der i thrillerens forklædning skildrer et samfund og de idealer, der tillader misogyni at florere. ”Resten af livet” rammer lavmælt og rent med en universel historie om tab. Og ”Du som er i himlen” formår at tegne et tidsbillede, så man får stemningen fra 1800-tallet helt ind under huden. Filmene er skabt af tre originale talenter, der tør lade et univers udfolde sig med stor visuel og dramaturgisk sikkerhed. Det glæder os, at vi hermed kan præsentere et felt, der så fornemt vidner om dansk films bredde og kvalitet i disse år”, fastslår Claus Ladegaard.

Komitéen, der består af repræsentanter fra filmbranchen og Filminstituttet, mødes igen den 27. september for at pege på den endelige kandidat.

Alle Oscar-nominerede film, inklusive de fem endelige film i kategorien Bedste Internationale Film bliver afsløret den 24. januar, mens den 95. Oscar-prisuddeling afholdes den 12. marts i Los Angeles.