SERIE – Ringenes Herre: Magtringene – Fragmenteret serie fænger ikke rigtigt trods kæmpe budget

Der er noget helt galt i Middle-Earth i Amazon Primes nye monsterdyre serie ”Ringens Herre: Magtringene”.

Og det er ikke selve Tolkiens univers, der er  noget galt med. Vi har haft over 65 år til at lære alt om hobitter, orker, elverfolk, dværge, drager, troldmænd og mennesker. Godt hjulpet af Peter Jacksons fantastiske filmtriologi (2001-2003), som Tolkien ville have klappet lykkeligt over. Og af hans lige så strålende filmtriologi over Tolkiens børnebog ”Hobitten” (2012-2014), der er en forløber til Ringenes Herre.

Nej, det gale ligger i selve fortællestrukturen. Både ”Hobitten” og ”Ringenes Herre” er lige ud af vejen historier. De starter begge med, at uventede gæster ankommer til hobbitternes hovedlandsby Herredet, og derfra udvikler de sig til liniært fortalte rejseeventyr.

I ”Hobitten” drager hobitten Bilbo afsted for at hjælpe en flok dværge med at genvinde deres tabte rige Erebor fra dragen Smaug. Og i ”Ringenes Herre” drager hans nevø Frodo afsted med tre andre hobitter 60 år senere for at ødelægge den ring, som Bilbo fandt i ”Hobitten”. Nemt og enkelt.

Derfor er det også dybt frustrerende, at man her to-tre afsnit og tre timer inde i ”Ringenes Herre: Magtringene” stadig famler forvirret rundt for at finde en mening med det, man ser.

Frem for en liniær fortælling har seriens manuskriptforfattere J.D. Payne og Patrick McKay nemlig valgt at starte ud med i hvert fald fire parallelle spor.

Fortællingen begynder efter, at elverne har overvundet mørkets fyrste Lord Morgoth.

I det første spor er den magtfulde elverkvinde Galadriel på jagt efter Morgoths tjener Sauron for at hævne sin bror Finrod. Det får elverkongen Gil-galad til at erklære krigen for endeligt overstået og sende Galadriel og hendes folk til elvernes evige rige Valinor på den anden side af havet. Galadriel springer dog i vandet i sidste øjeblik og har ved udgangen af afsnit to kæmpet sig tilbage til Middle-Earth.

I spor nummer to sender Gil-galad elveren Elrond afsted til dværgenes rige for at få sin ven, dværgen Prins Durin, til at hjælpe den mægtige elversmed Celebrimbor med at bygge en ny, magtfuld smedje. Det spor er foreløbig nået til, at Durin har tilgivet Elrond for ikke at komme til hans bryllup og besøge ham i 20 år.

I tredje spor er elveren Arondir blevet venner med menneskekvinden Bronvyn. De opdager at menneskebyen Hordern er blevet ødelagt og at Bronvyns egen by Tirharad er truet af orker.

I det sidste spor finder de to, nysgerrige hårfods-hobitter Nori og Poppy en mærkelig mand inde i et nedstyrtet meteor. De skjuler ham og giver ham husly og mad, og selv om han ikke kan tale, har han tydeligvis stærke kræfter.

Umiddelbart er der ingen sammenhæng mellem de fire spor andet end en generel følelse af, at mørke kræfter er ved at samle sig på ny.

Der er ingen tvivl om, at Amazon Prime har slået et enormt brød op. Med et gigantisk budget på 1,2 milliarder dollars (9 milliarder kroner) og i alt 50 planlagte afsnit ønsker de at sætte en milepæl inden for TV-produktion og fantasy-genren.

Men selv om det store budget ses i hver eneste flotte scene, så gør penge det ikke alene. Der skal også en historie til, der umiddelbart drager tilskuerne ind i fortællingens kerne og endnu vigtigere ægte, smittende fortælleglæde.

Begge dele var der masser af i filmudgaverne af ”Hobitten” og ”Ringenes Herre”. Og begge dele mangler indtil totalt videre i den nye TV-serie. Det er som om, at de to manuskriptforfattere har haft blikket på langt og kun set på, hvor de skal ende om yderligere 48 afsnit, at de har glemt at få engageret publikum fra første minut.

Resultatet er foreløbig en fragmenteret fortælling med nogle personer, der ikke rigtig fanger hjertet og interessen for alvor. Måske fordi der ikke er et eneste kendt ansigt fra de to filmtriologier. Det kan nå at rette sig, og lige nu hænger man på, fordi man elsker Tolkiens univers, men det føles ikke rigtigt.

Der var ellers lagt op til et forrygende fantasy-efterår med stort anlagte prequels til både ”Game of Thrones” og ”Ringenes Herre”. Indtil videre fører den nye GOT-prequel ”House of The Dragon” stort på point.

Ringenes Herre: Magtringene Sæson 1 – 10 afsnit af cirka 60 minutter – USA – Skabt af: J.D. Payne og Patrick McKay – Medvirkende: Morfydd Clark, Ismael Cruz Cordova, Markella Kavenagh, Megan Richards, Robert Aramayo, Nazanin Boniadi, Owain Arthur m.fl.