FILM: See How They Run – Krimigåder og perlende efterårslatter

Den kendte krimiforfatter Agathe Christie var en mester i deduktion. Faktisk tog hun kun fejl én eneste gang. Da hendes berømte teaterstykke ”The Mousetrap” havde premiere i London i 1952, regnede hun højst med, at det ville spille i otte måneder. Nu halvfjerds år senere går det stadig, selv om forestillingerne blev indstillet i 14 måneder under corona-epidemien.

Og selv så længe efter er stykkets slutning forblevet en hemmelighed. Det skyldes to afsnit i Christies kontrakt: Hver spilleaften beder skuespillerne publikum om at holde handlingen hemmelig. Og samtidig har alle filminstruktører, der i årenes løb har ønsket at omsætte stykket til det store lærred, fået at vide, at de må vente, til forestillingen er færdig med at spille i teatret – hvilket måske betyder aldrig.

Alligevel virker det som om, at filminstruktøren Tom George og manuskriptforfatteren Mark Chappell på snedig vis har knækket koden. Deres nye fim, krimikomedien ”See How They Run”, handler således om et mordmysterie, der foregår i kuliserne til ”The Mousetrap”.

Fortællingen starter med, at den utiltalende Hollywoodproducer Leo Köpernick bliver kvalt den aften, man fejre, at stykket er blevet spillet 100 gange.

”Jeg skulle have set det komme” forklarer Köpernicks genfærd publikum. Han havde nemlig lagt sig ud med stykkets skuespillere og ansatte ved at sige, at hans version ville blive indledt med et mord – og at offeret ville være historiens mest usympatiske figur. Hvilket så viste sig at være ham selv.

Mordet sætter en stopper for festlighederne. For ikke blot er alle gæsterne mistænkte. Hver eneste af dem kan blive det næste offer.

For at opklare tilkalder man den drikfældige Scotland Yard inspektør Stoppard og hans ihærdige, kvindelige konstabel Stocker, hvis fingrer klør efter at smække håndjernene på enhver, der virker mistænkelig.

De skal nu finde ud af, hvem der hadede Köpernick så meget, at det var nødvendigt at slå ham ihjel. Er det manuskriptforfatteren Melvin, der ønskede ham død, eller stykkets stjerne Richard,  eller en af de mange andre mistænkte, der på skift anså Köpernick for at være en hjerteløs elsker, en ukærlig far, en afpresse, et fjols eller et ondskabsfuldt kryb.

Og alt imens opklaringen kører for fuld kraft kan man høre Köpernicks spøgelse snerre foragteligt, at alle mordmysterier – selv hans eget – er kedelige.

Mark Chappels manuskript er intet mindre end fremragende, og det bakkes op af toppræstationer fra de erfarne skuespillere.

Saoirse Ronan er således hylende morsom, som den nervøse og ivrige konstabel, der skal hjælpe med at opklare mordmysteriet. Og Sam Rockwell forsvinder fuldstændig ind i rollen som Stoppard, hvis snusfornuft er en velafbalanceret modvægt til konstablens kaos.

Og mens ledetråde rulles ud og ind i et sandt garnnøgle, lykkes det Tom George at styre perlerækken af forviklinger i mål på smukkeste vis.

”See How They Run” er snildt efterårets mest morsomme film og et tiltrængt pust på den ellers fortærskede krimigenre.

See How They Run – 98 minutter – USA og England – Instruktør: Tom George – Medvirkende: Sam Rockwell, Saoirse Ronan, Harris Dickinson, Adrien Brody, Maggie McCarthy m.fl.