FILM: Elementært – Pixar leger med elementerne og lader modsætninger mødes
De sidste tre årtier har Pixar gjort det til deres varemærke at forvandle abstrakte koncepter til animeret blockbuster-underholdning i mesterklassen.
Gennem 27 år og lige så mange film, har Pixar således gjort legetøjet levende, omformet historier om monstre under sengen til en hel monsterverden, ladet mennesker blive styret af fire temperamenter fra et kontrolrum i hovedet, knyttet broer mellem de levendes verden og de døde og visualiseret pubertet i fysisk form som en kæmpe rød panda.
Sådan er det også i ”Elementært”, der udspringer af en simpel idé: Hvad hvis man skabte en verden, hvor de fire elementer jord, luft, ild og vand lever side om side? Og hvis så ild og vand blev forelskede i hinanden?
Det lyder egentlig alt for indviklet for små barnehjerner at kunne leve sig ind i. Men som stort set alt fra Pixar fungerer det fuldstændig ubesværet på lærredet.
Historien foregår i storbyen Element City, hvor jord-, luft, ild- og vandvæsner lever sammen. Især ildfolket er dog isoleret fra de øvrige på grund af deres destruktive kræfter.
Her vokser den unge ildpige Ilena op udset til at overtage familievirksomheden Ildstedet. Der er bare lige det, at hendes far gerne vil være helt sikker på, at hun er klar til det, fordi Ilena igen og igen taber fatningen på grund af sin hidsighed.
En dag får et af hendes vredesudbrud et vandrør i kælderen til at gå i stykker, hvorefter vandfyren og inspektøren Evan fosser ind i kælderen. Og da han opdager flere brud på reglerne og indberetter dem, er Ildstedet pludselig lukningstruet.
Nu må Ilene forsøge at få afværget lukningstruslen, samtidig med, at Evan og hun trods deres forskelle bliver mere og mere tiltrukket af hinanden.
Historien om en ung hovedperson, der ønsker at forfølge sine egene drømme frem for forældrenes eller familiens, er efterhånden veltærsket stof også hos Pixar, så her er der ikke så meget nyt at hente.
Samtidig er det tydeligt, at ildfolket er en metafor for fremmede, der har svært ved at passe ind og blive en accepteret del af det samfund, de er rejst ind i. Element City er således ikke indrettet til ildfolk, som derfor skaber deres egen ”ghetto” i byen, mens de udsættes for de øvrige indbyggeres fordomme.
Det er også tydeligt, at Pixar har tænkt i optimale modsætninger, da de valgte at lade en ildpige og en vandfyr blive tiltrukket af hinanden. Ingen andre element-kombinationer ville have givet samme effekt. I den forbindelse spiller de andre to elementer – jord og luft – nærmest en birolle i filmen. Jord ligner små græshårede trolde og luft små hvirvelstorme, der spredes, når de kommer i kontakt med andre.
Dermed har Pixar også stillet sig selv den vanskeligste opgave, fordi ild og vand er de sværeste ting at animere. Og det er her, at de viser, deres kæmpe format ved at løse opgaven til topkarakter.
Evan’s vandige natur – der modsvares af hans følsomme sind – er smukt forløst, hvad end han bruger sit elements styrke eller evne til at flyde ud. Men det er Ilena, der for alvor fascinerer. Som flammerne, der er hendes natur, er hendes ansigt og krop i evig bevægelse, hvilket blandt andet ses i hendes blafrende opstoppernæse. Resultatet er et ansigt, man aldrig bliver træt af at kigge på, fordi det hele tiden skifter udtryk.
”Elementært” er måske ikke Pixars største film, men den viser, at Pixar-studierne stadig kan levere animation på topniveau.
Elementært – 101 minutter – USA – Instruktør: Peter Sohn – Medvirkende (stemmer): Leah Lewis, Mamoudou Athie, Ronnie del Carmen, Shila Ommi, Wendi McLendon-Covey, Catherine O’Hara m.fl.