CINEMADSEN SHORT 28

FIRE DANSKE FILM UDRTAGET TIL VERDENS STØRSTE DOKUMENTARFILMSFESTIVAL
Der er kun få dage til, at verdens største dokumentarfilmsfestival IDFA slår dørene op til 12 dages dokumentarfilms-mekka med dokumentarfilm fra hele verden. Det sker fra den 8. til 19. november, og fire danske film er udtaget til den prestigefyldte festival. Blandt andet får filmen ”Før Stormen” verdenspremiere i festivalens hovedkonkurrence. Filmen følger de kun 27 beboere på den lille danse ø Mandø, der har følgerne af klimakrisen helt tæt på. De kæmper mod forhøjet vandstand og nu har en potentielt altødelæggende storm sat kurs mod øen. ”Stormen” er instrueret af Juan Placios og med Sofie Husum Johannesen og Kasper Lykke Schultz som medinstruktører. Zara Zermy og Maria Møllers film ”Ekko af kærlighed” om at håndtere sorg, når ens livsledsager dør, er udtaget til Lumious-sektionen på IDFA – lige som den er nomineret til en IDFA-Award for bedste debutfilm i spillefilmslængde. Endelig bliver Simon Lereng Wilmonts  film ”Pige væk hjemmefra” og Ömer Samis kortfilm ”Eternal Father” vist i Youth-konkurrencen for verdensklassefilm.

SHORT FILM FESTIVAL I KØBENHAVN FOR 10.GANG
Der er også kun få dage til, at der den 3.-13. november for 10. gang blændes op for Copenhagen Short Film Festival med et stort og varieret program. Copenhagen Short Film Festival fandt første gang sted i 2013 i Husets Biograf. Dengang var festivalen blot fire dage lang. Den da er den vokset, så der i dag bydes på 10 dages kortfilm med noget for enhver smag – fra kasakhisk kærlighedsdrama til klimakrise-æstetik i Atacama-ørkenen. Den omfattende filmprogram er delt ind i blokke efter tema, geografi og genre ved forskellige arrangementer i byen. Cinemateket i Gothersgade og i Empire Bio på Nørrebro er således dedikeret til at vise danske, nordiske, litauiske og mellemøstlige film. På samme måde vil der være dage, hvor der kun blive vist film fra et kvindeligt perspektiv. Blandt dem er Caroline Topsøe-Jensens ”Ovenpå, nedenunder”, hvor en kvinde i et stillestående parforhold indleder en sexkonkurrence gennem væggen med nabokvinden, der har et langt mere lidenskabeligt forhold til sin mand. Festivalen byder på fire priser for henholdsvis den bedste danske kortfilm, den bedste internationale kortfilm, New Danish Talent og bedste danske animationsfilm.

FILMINSTITUTTET SÆTTER FOKUS PÅ HUMOREN
Endelig er der lagt op til både grin og tanker om humor, når Filminstituttet den 10.-24. november sætter fokus på humor og komedieform. Det sker med en blanding af events, debatter, fællesspisning og filmvisninger, der ikke bare foregår i København, men også i Aarhus, Odense, Aalborg og Kolding samt på streamingtjenesterne Filmstriben, Filmcentralen, Børnebiffen i dagtilbud og Stumfilm.dk. ”Komediegenren er noget helt særligt. Komik er sjovt, men det er ikke kun for sjov. Humor kan være en afvæbnende og befriende kraft under kriser, store som små, og levere trøstende håb, siger Filminstituttets forskningsleder Lars Martin Sørensen, der er en af drivkræfterne bag tiltaget. Startskuddet går den 10. november, hvor Cinemateket blænder op for en Bad Taste Fredagsbar med den danske komedie ”Polle Fiktion” (2002), lige som filmesn DJ , Harske Hubbi, kommer på besøg og spiller op med totalt i orden musiksmag. Ud over de mange events viser Cinemateket en serie af filmklassiske eksempler på komedier mod kriser som ”Diktatoren” (1940) og ”Dr. Strangelove”(1964).