DEBAT – Mænd må man stadig gerne krænke

D”En rørende og munter komedie” med ”vanvittigt sjove replikker” hvor ”tabuer angribes på sjoveste vis”.

Sådan lyder nogle af de mange anmelderroser til den dansk serie ”Skruk”, efter at anden sæson af serien for få dage siden havde premiere på Netflix.

Anmelderne og seerne er ved at strømme over af begejstring over de nye afsnit af fertilitetslægen Nana Jessens skruk-odyssé. En fortælling, som er fremragende leveret af Josephine Park, der her i anden sæson må leve med konsekvenserne (læs: babyen), som hun besluttede at få i første sæson.

Så vi har altså her en sjældent morsom dansk serie, så what’s not to like?

Bare en lille, men afgørende detalje: Nana fik ikke sin baby. Hun stjal den i bogstaveligste forstand, da hun i en brandert huggede sin kræftsyge ekskæreste Mathias’ sæd fra en sædbank og inseminerede sig selv.

Vi snakker om en handling, der er så grov og grænseoverskridende både juridisk, moralsk og menneskeligt, at Nana burde være blevet udskreget på forsiden af alle medier, endt i en MeToo-folkeshitstorm og have mistet sit job over en nat.

I stedet er det Nanas situation og følelsesliv, vi skal fatte sympati for i serien – og som mange faktisk gør. Ja faktisk er både anmeldere og seere ret ligeglade med Mathias rettigheder og følelser.

Præmis’en i ”Skruk” – den voldsomt grove krænkelse af Mathias – viser igen den sørgelige sandhed, at en af de eneste grupper, som det stadigt er i orden at være grænseoverskridende over for eller gøre grin med uden at risikere en krænkelsessag, er mænd.

Forestil dig lige et øjeblik den modsatte situation: At en mand brugte en kvindes æg uden at spørge hende først til at få et barn? Ville folk (læs: kvinder) synes, det var morsomt eller ville de føle sig krænkede på hovedpersonens vegne? Sandsynligvis. Og ville sådan en præmis overleve som tv-serie i Danmark i dag? Næppe.

Men mænd er fortsat frit vildt. Præcis som en mand, der klager over, at en kvinde bliver uventet gravid, som regel kun får hånlige eller belærende bemærkninger om, at så kunne han bare have ladet være at dyrke sex. Respekten for mænds grænser og samtykke er fortsat meget lille.

Det er beskæmmende, at en serie som ”Skruk” i den grad får alle til at glemme deres moralske kompas.

Desværre er der ikke tale om en enlig svale. For et par dage siden var instruktøren Susanne Bier i nyhederne i anledning af sin nye serie ”The Undoing”. Her blev hun spurgt, hvorfor mændene i serien blev fremstillet både svage og grinagtige. Hertil svarede Bier affærdigende og med et stort smil, at nu var kvinder i mange år blevet fremstillet som smukke og svage i film og på tv. Derfor var det helt på sin plads, at mænd nu blev fremstillet på samme måde.

Med den holdning er der desværre ikke noget, der tyder på, at tingene ændrer sig foreløbig – tværtimod. Den kulturelle og strukturelle er foreløbig ikke nået længere end til kvinderne.

Mænd må indtil videre finde sig i at være med til ufrivillig avl, som var det et kapitel i ”The Handmaidens Tale”. I bogen fremstilles det som grusomt og grænseoverskridende. I ”Skruk” fremstilles det som noget, vi skal grine af….øv!