Berlinalen dag 10 – Trines store triumf

Berlinalen 2016 dag 10

I slutningen af Trine Dyrholm debutfilm ”Springflod” (1990) danser den dengang 18-årige Trine glad og triumferende rundt på et bord. Søndag aften blev scenen genspejlet i Berlinale Palats i Berlin, da Trine Dyrholm modtog en Sølvbjørn for bedste kvindelige hovedrolle. Glad og stolt løftede hun trofæet, der er endnu et bevis på, at den 18-årige pige i mellemtiden har udviklet sig til Danmarks ubestridt bedste skuespiller.

Trine Dyrholm vandt for sin kvindelige hovedrolle i Thomas Vinterbergs nye film ”Kollektivet” og fik prisen overrakt af Berlinale-juryens præsident Meryl Streep, der er en af Dyrholms egne store idoler:

– Min Gud, det er virkelig overvældende, jeg er så taknemmelig, Meryl, jeg er så stor en fan, at jeg næsten ikke kan bære det. Thomas, du er så talentfuld en instruktør og en så fantastisk mand, at jeg vil dele den her pris med dig og det stærke hold, sagde Trine Dyrholm, der også nåede at sende en kærlighedserklæring til sin mand, inden hun forlod scenen igen.

Det var syvende gang, at Trine Dyrholm deltog i Berlinalen, hvor hun i 2006 var medvinder af en Sølvbjørn med ”En Soap”.

Det var i det hele taget Danmarks aften i Berlin, hvor også den dansk-palæstinensiske dokumentarfilminstruktør Mahdi Fleifel fuldt fortjent fik en Sølvbjørn (Juryens Pris) i kortfilmssektionen for sin nyeste film ”A Man Returned”.

Som ventet gik Guldbjørnen i hovedkonkurrencen til den fransk-italienske flytningedokumentar ”Fuocoammare”, der beskriver flygt nin gesituationen og hverdagen på den italienske ø Lampedusa.

– Den blæste juryen væk. Filmen forener en politisk skildring med stor kunst. Den viser alt, hvad Berlinalen handler om i februar 2016, og den viser, hvad dokumentarfilm kan, sagde Meryl Streep, da hun overrakte prisen til filmens instruktør Gianfranco Rosi.

Som sagt en Guldbjørns-vinder, der var lige så forventet som indlysende. Dels fordi den rammer lige ned i flygtninge-hovedtemaet for Berlinalen 2016, dels fordi der var skuffende få film i hovedkonkurrencen, der overhovedet havde niveau til at vinde Guldbjørnen. Her har Berlinalens ledelse en stor udfordring inden næste år med at få niveauet hævet, så det ikke er sådan, at man skal til Cannes for at se de gode film.

De vigtige priser blev fordelt således:

Guldbjørnen
”Fuocoammare” (Ginafranci Rosi)

Sølvbjørnen – Juryens store pris
”Death in Sarajevo” (Danis Tanovic)

Sølvbjørnen – Alfred Bauer prisen
”A Lullaby to the Sorrowful Mystery” (Lav Diaz)

Sølvbjørnen – Bedste skuespillerinde
Trine Dyrholm (Kollektivet)

Sølvbjørnen – Bedste skuespiller
Inhebbek Hedi (Hedi)

Sølvbjørnen – Bedste instruktør
Mis Hansen-Løve (Things to come)

Sølvbjørn – Bedste manuskript
Tomasz Wasilewski (United States of Love)

Med disse ord siger CineMadsen tak for denne gang fra Berlinalen med dens mange indtryk og farvel og på gensyn til mine mange Berlinalevenner: Farvel Martha, Jürgen, Lore, Erik, Rodrigo, Helmut, Susanne, Djamien, Marietta og Jean Pierre.