CPH:DOX 2017 – Juhuu så skal der ses dokumentarfilm!

CPH DOX 2017 01

Det tog sin tid, men det har været ventetiden værd. Efter halvandet års pause er CPH:DOX tilbage, efter at man i november 2015 besluttede at flytte verdens tredjestørste dokumentarfilmfestival fra efteråret til foråret.

De næste små to uger er det her i Danmark, at det sker, hvis man er til dokumentarfilm. Mest i København, men så sandelig også rundt om i landet. For som sædvanlig er CPH:DOX ikke kun forbeholdt hovedstadsregionen. Sammen med 14 kommuner og Kulturministeriet lancerer CPH:DOX deres landsdækkende event DOX:ON:TOUR. Fra den 16.-30. marts får borgerne i de 14 kommuner adgang til at se 38 dokumentarfilm valgt fra det omkring 200 film store DOX-program.

CPH:DOX tyvstarter vanen tro allerede i aften med den smukke og tragiske dansk-syriske film ”Last Men in Aleppo”. Det sker meget symbolsk på årsdagen for krigen i Syrien, for filmen følger de heltemodige – eller måske bare samvittighedsfulde – læger fra den syriske organisation De Hvide Hjelme, der arbejder i døgndrift for at bjærge de civile ofre ud af ruinerne, efter at Assads og Putins fly har sønderbombet hospitaler, skoler og boligområder.

Et gribende statement, der minder om, at CPH:DOX altid forsøger at placere sig i midten af aktuelle debatter. Eller som Guy Lodge fra  filmmagasinet Variety, der er med i Ekko’s internationale anmelderpanel skriver:

“En følelsesstærk indsigt i en konflikt, som de fleste kun har set i nyhederne. Med umådelig empati, men ingen sentimentalitet viser filmen de menneskelige indsatser i et vågent mareridt.”

Han giver i øvrigt filmen tre ud af fire stjerner.

I alt er der 13 film med i hovedkonkurrencen, herunder to andre danske film: Phie Ambos tankevækkende ”….Når du kigger væk”, og Jeppe Røndes dansk-norske film ”The John Dalli Mystery”.
Med 200 film og et overflødighedshorn af arrangementer, debatter, koncerter, udstillinger og events er det umuligt at nå det hele på CPH:DOX, så hvad skal man vælge. Vanen tro har CineMadsen samlet en lille håndfuld film, som det bare ville være rigtig synd at gå glip af:

LAST MEN IN ALEPPO
Åbningsfilmen på CPH:DOX har allerede bevist sit værd og sin værdi ved at vinde Grand Jury prisen på dette års Sundance Festival. Det er en tankevækkende film om nogle mennesker, der ikke løber bort. Et uforglemmeligt portræt af tre modvillige helte – Khaled, Mahmoud og Subhi – der trods ubegribelig modstand insisterer på at bringe de mennesker i sikkerhed, der endnu står til at redde.
16/03 – 17:30 – Empire Bio
18/03 – 14:30 – Bremen
20/03 – 14:15 – Palads
24/03 – 16:30 – Palads

….NÅR DU KIGGER VÆK
Hvordan forklarer vi det uforklarlige og hvordan skaber vi en bevidsthed om det ubevidste? Er der i virkeligheden en naturlig forklaring på det uforklarlige og er skæbnen forudbestemt? Filmen er en fortsat undersøgelse af den menneskelige bevidsthed, en undersøgelse som Phie Ambo indledte med filmen ”Mechanical Love” fortsatte i ”Free the Mind” og som nu bevæger sig et skridt videre ind i videnskaben. I tæt samarbejde med forskere ved Niels Bohr Instituttet søger Phie Ambo en forståelse af den menneskelige bevidsthed gennem forskerens og praktikerens perspektiv.
21/03 – 19:00 – Bremen
22/03 – 10:00 – Cinemateket
23/03 – 21:30 – Park Bio
26/03 – 19:00 – Dagmar

JAHA’S PROMISE
Gå heller ikke glip af denne stærke historie om den unge afrikanske kvinde Jaha Dukureh, der konfronterer et globalt tabu: Omskæring og tvangsægteskab.  Omskåret som helt lille, lovet bort som otte-årig og gift som 15-årig med en 40-årig mand i New York. Filmen er en gribende fortælling om en ung piges kamp og mod for at kunne bestemme over sin egen krop og sit eget liv. En film der sidder længe i kroppen efter at man har forladt biografen.
16/03 – 16:30 – Grand
18/03 – 12:00 – Cinemateket
22/03 – 13:15 – Bremen
25/03 – 19:00 – Palads

THE ISLANDS AND THE WHALES
Jagten på hvaler og fugle har holdt færingerne i live i generationer og har givet dem det liv, de holder af; Et liv, de vil give videre til deres børn. Men med fundet af et katastrofalt højt kviksølvindhold i havets fisk og fjeldenes fugle er befolkningen truet på deres sundhed og helbred. De kan blive nødt til at vælge mellem sundhed eller tradition. En læge med et godt hjerte er fanget i dilemmaet i midten i denne fængslende film om traditioner, sammenhold og tillid i skyggen af en usikker fremtid.
18/03 – 19:15 – Cinemateket
23/03 – 21:45 – Falkoner
25/03 – 16:00 – Grand

ALL GOVERMENTS LIE
Og så er der denne canadiske, højaktuelle film. Det post-faktuelle samfund er en realitet. Eller er det? Det sidste års uventede, politiske omvæltninger – fra Brexit til Trump – har vendt op og ned på forholdet mellem medier og magthavere. Men at have tillid til pressen er vigtigere end aldrig før. Og den tillid kæmper ildsjæle for verden over. En film til tiden, der vender det kritiske skyts mod pressen selv og skiller facts fra fiktion.
16/03 – 16:45 – Cinemateket
21/03 – 16:30 – Bremen
24/03 – 21:30 – Palads