Få en bid af Italien i Grand

Det er altid spændende, når man får lejlighed til at se film, som ellers sjældent dukker op i danske biografer. Hvornår har du for eksempel sidst set en italiensk film i Danmark? Nej vel.

Men de næste fire dage har du mulighed for at ikke bare én men hele syv film. Den 28. april til 1. maj er Grand Teatret i København nemlig ramme for årets italienske filmdage – et initiativ som det italienske filminitiativ Cinema Made In Italy står bag.

Med Paolo Virzis komedie ”Magiske Nætter” som åbningsfilm er der lagt op til en minikavalkade af film fra støvlelandet som spænder over alt fra komedier til drama og thriller og som bringer publikum rundt overalt i Italien fra det smukke Toscana til Rom til Sardiniens bjerglandskaber.

Her følger en lille oversigt over filmene:

MAGISKE NÆTTER
Filmdagene i Grand starter søndag med Paolo Virzis komedie ”Notti Magiche” (Magiske Nætter). En kendt filmproducent findes død i sin bil i Tiberen samme aften, hvor Italien møder Argentina til VM i fodbold i 1990. Han har intet vand i lungerne, så der må være tale om mord. Mistanken rettes mod tre unge manuskriptforfattere, og i løbet af en enkelt nat på politistationen får vi hver deres version af begivenhedernes gang. Paolo Virzì, der sidst var aktuel på italiensk med ”Human Capital” og ”Springtur i Toscana” – blander sømløst komedie og kriminalintrige i et bittersødt drama, der smelter sammen til en smittende fortælling om italiensk films sidste glansdage.
28.04.19 klokken 18.30 i Grand

LAZZARO DEN LYKKELIGE
Alice Rohrwachers fortryllende Cannes-vinder leverer svimlende magisk realisme med social kant – helt i Fellinis ånd. Lazzaro er så god, som dagen er lang. Han arbejder i tobaksmarkerne ud for den italienske by Inviolata, hvor tiden står stille, og hvor arbejderne er nærmest livegne under den frygtindgydende markise Alfonsina de Luna. Da markisens søn Tancredi iscenesætter sin egen kidnapning, bliver Lazzaro hans ven og forbundne. En dramatisk hændelse gør, at deres veje skilles, men for Lazzaro er deres venskabsbånd så stærke, at han gerne rejser gennem både tid og rum for at blive genforenet med Tancredi.
29.04.18 klokken 16.30 i Grand

BANGLA
Årets romantiske komedie handler om Phaim, der er en ung muslim og stammer fra Bangladesh. Han er 22 år gammel og bor med sin famile i det etnisk spraglede Torpignattara-kvarter i Rom. Til daglig arbejder han på et museum, og i fritiden synger han i et rockband. Under en koncert, hvor han selv skal optræde, møder han Asia, som nærmest er hans diametrale modsætning: Hun er impulsiv og spontan og følger ingen regler. Men som bekendt: Modsætninger mødes, og sød musik opstår. Phaim har bare ét problem: Hvordan skal han kunne fuldbyrde sin kærlighed til Asia uden at komme i konflikt med islams strikte regler: Ingen sex før ægteskabet…
29.04.19 klokken 19.15 i Grand

SMAGEN AF TOSCANA
Den anerkendte kok Arturo (Vinicio Marchioni, som medvirkede i hele to film i sidste års program) har meget kort lunte, og det har karrieren mildt sagt måttet lide under. Efter et kort fængselsophold skal han betale tilbage i form af lidt samfundstjeneste, og det foregår på en skole for teenagere med behov for helt særlig omsorg. Da en af elevene viser sig at ahve særlig flair for kogekunsten, bliver Arturo modvilligt hans mentor, men da tiden for den store kokkekonkurrence for unge talenter i Toscana oprinder, må Arturo erkende, at det ikke kun er hans unge elev, som er op imod stærke modstandere.
30.04.19 klokken 16.40 i Grand

FIORE GEMELLO – TVILLINGEBLOMSTEN

Laura Luchettis finstemte og helstøbte drama følger teenagerne Anna og Basim, der har slået følgeskab i jagten på et bedre liv. Han kommer fra Elfenbenskysten, mens hun er på flugt fra nogle tvivlsomme projekter, som hendes far står bag. Filmens fokus er Anna og Basim gryende venskab, mens de krydser det solbeskinnede Sardinien – alt sammen holdt i et nærmest tyst, empatisk leje fulgt til dørs af den smukkest tænkelige billedside.
30.04.19 klokken 19.00 i Grand

DAFNE
Dafne er en livlig kvinde med Downs syndrom. Hun har et job, som hun trives med, venner og kolleger, der elsker hende, og hun formår at løse alle hverdagens praktiske udfordringer, selv om hun stadig bor hjemme hos forældrene Luigi og Maria. Men da moderen pludselig dør, bryder familien sammen. Dafne henter styrke i sine omgivelsers kærlighed og møder sorgen med et barns naivitet og en ung kvindes mod. Men hun har svært ved at hive sin far op fra depressionens dybe hul. Men en dag kommer der skred i sagerne. Far og datter beslutter sig for at tage på vandretur i bjergene – og undervejs når de til nye indsigter om sig selv og hinanden.
01.05.19 klokken 16.40 i Grand

TROPPA GRAZIA
Den enlige mor Lucia (Alba Rohrwacher) har hænderne fulde. Hun skal tage sig af sin teenagedatter, er involveret i en kompliceret affære med en elektriker (Elio Germano) og så er der lige jobet som landmåler. Hendes professionelle fremtid kommer i fare, da hun indser, at et ambitiøst byggeri kan få alvorlige konsekvenser for miljøet, og det er hendes landmålinger, som er årsagen til miseren. Skal hun holde sin viden for sig selv eller orientere sine overordnede – og risikere at miste sit job? Lucias dilemma er til at tage og føle på, men så får hun en religiøs åbenbaring, der tilsiger hende at få opført en kirke på byggegrunden.
01.05.19 klokken 19.00 i Grand