Catch up 05: Kongernes Fald – Dansk trekantsdrama på speedwaybanen

Nej, det er ikke en anmeldelse af den seneste opsætning af Johannes V. Jensen berømte roman ”Kongens fald”. Men Mads Kamp Thulstrups medrivende dokumentar om de danske speedwaykonger Ole Olsen, Hans Nielsen og Erik Gundersen har alligevel noget storslået og episk over sig.

Mellem de tre opstår nemlig et menneskeligt drama af Shakespearske proportioner: Den aldrende kong Olsen og de to prinser Nielsen og Gundersen, der kappes om at overtage tronen.

Først og fremmest tager Thulstrups dokumentar os imidlertid på et nostalgisk trip tilbage i tiden til dengang i 70’erne og 80’erne, hvor man sad klistret til skærmen og fulgte med i speedway i noget, der hed Vojens.

Dengang hvor seje mænd racede rundt på en oval bane på noget, der mindede om de udborede knallerter, som ens kammerater kørte rundt på, men med 10 gange så stor kraft i deres 500 kubikcentimeter motorer.

Og dengang, hvor Danmark for alvor var en magtfaktor i speedway. Det begyndte for alvor med Ole Olsen – speedway legende over dem alle – der blandt andet vandt verdensmesterskaberne i 1971, 1975 og 1978 samt blev dansk mester 12 gange mellem 1967 og 1981.

Da Ole Olsens karriere i 80’erne lakkede mod enden meldte to meget forskellige kronprinser sig på banen: Den dygtige, smilende Erik Gundersen og den mere afmålte, ærgerrige Hans Nielsen.

Begge var de 13 år yngre end den gamle mester, der som holdleder for landsholdet blev en slags mentor for dem. Her favoriserede han ikke mindst Erik Gundersen, der endte med at vinde VM i speedway i både 1984, 1985 og 1988.

Fremhævelsen af Gundersen førte til, at der opstod kold luft imellem Ole Olsen og Hans Nielsen – et fjendskab der mest af alt fremstod som et faderopgør, som igen og igen trak overskrifter i medierne.

Det blev Hans Nielsen, der trak det længste strå. I september 1989 endte de to kronprinsers rivaliseren tragisk, da Erik Gundersen efter et styrt fik alvorlige skader på nakken og blev lam fra halsen og nedefter.

Hans Nielsen, der selv var blevet VM-mester i 1986, 1987 og 1989, fortsatte karrieren op gennem 90’erne og endte med et sidste verdensmesterskab i 1995.

Det er en på alle måder spændende historie, som Mads Kamp Thulstrup har stykket sammen, og som han fermt og dynamisk klipper sammen via interview med de tre hovedpersoner, originale tv-optagelser, avisoverskrifter og rekonstruerede scener.

Selv om Thulstrup tidligere har lavet den medrivende sportsdokumentar ”….Og det var Danmark” om det danske landshold, er det tydeligt, at det denne gang handler mere om de menneskelige relationer end om sporten. Med trekantsdramaet i fokus lykkes det for Thulstrup at levere en af de mest spændende danske dokumentarer i nyere tid fra sportens verden og holde spændingen helt til målstregen. Der er masser Af støv og mudder, men det bliver aldrig kedeligt.

Kongernes Fald – 89 minutter – Danmark – Instruktør: Mads Kamp Thulstrup – Medvirkende: Ole Olsen, Hans Nielsen, Erik Gundersen m.fl.