Filmanmeldelse: Booksmart – Forfriskende femi-higshoolfilm

12-tals pigerne og bedsteveninderne Molly (Beanie Feldstein) og Amy (Kaitlyn Dever) har styr på tingene. De har knoklet hele deres skoletid for at få topkarakterer, og er aldrig gået til hverken fester, har datet eller fået den mindste anmærkning. 

Og ja, deres klassekammerater gør nar af dem og kalder dem kiksede og kedelige, men hey det gør ingenting. Molly og Amy griner overbærende tilbage, for de er sikret en plads på Yale og dermed første skridt på vejen til Mollys drøm om at blive den yngste højesteretsdommer nogensinde i USA.

Pigernes selvsikre verdensbillede bliver imidlertid knust i et eksistentielt jordskælv, da det dagen inden dimensionen går op for dem, at mange af de formodede tabere, de går i klasse med, også er kommet ind på topuniversiteter, selv om de ikke har knoklet nær så meget og samtidig festet igennem.

”Men det er ikke muligt. I interesserer jer jo ikke for at studere”, udbryder Molly indigneret, hvortil en af de mere populærer piger svarer: ”Nej, vi bekymrer os bare ikke kun om at studere!”

Nu har Molly og Amy kun én aften og nat til at indhente det forsømte og skeje ud til en fest, hvis de ellers kan finde adressen.

På overfladen ligner skuespillerinden Olivia Wildes debutfilm”Boosmart” noget man har set mange gange før: En overgearet highschool-film, med unge, hvis vigtigste opgave er at feste hjernen ud, komme med bøvede replikker og score.

Men kig igen, for ”Booksmart” er alt andet end overflade. Den stikker meget dybere end det.

For det første har den en forfriskende evne til at gøre sine figurer langt mere komplekse, end man umiddelbart tror. Den overfladiske scorekarl, den sleske rigmandssøn, den forkælede rigmandspige og den seksuelt udfarende pige viser sig alle at være langt mere nuancerede end først antaget. Det samme gør venskabet mellem Molly og Amy, som kommer på prøve i takt med at timerne går, og de kommer til en ene forkerte fest efter den anden.

Kompleksiteten er filmens styrke, og en lille smule også dens svaghed, fordi det samtidig gør, at der ikke er nok på spil, og at alt til slut passer lidt for godt sammen.

Endnu mere forfriskende er det, at Olivia Wilde ikke bare gentager de samme slidte temaer, som mandlige instruktører har leveret i årevis: Drenge der er besatte af at miste deres ”mødom” og i den forbindelse frit objektiviserer alle piger/andre kvinder i deres omgivelser. Nej Wilde satser anderledes stort og lader den ene af de to kvindelige hovedpersoner være lesbisk samtidig med, at hun viser en kvindelig seksualitet, hvor mænd er tilfældige. Her handler det ikke som i de fleste coming of age film om at score en eller anden, men om venskabet mellem to unge pige på kanten til at træde ind i voksenlivet.

Hvis nogen opfatter ovennævnte som kedeligt, så tro om igen. ”Booksmart” er mindst lige så vild og vovet som for eksempel ”American Pie” (1999) eller ”Porkys” (1981) og kunne sagtens blive en klassiker inden for genren.

Beanie Feldstein og Kaitlyn Dever er perfekte som de to kvinder, der med et enkelt blik eller bevægelse imellem sig skildrer et helt livs venskab sammen. Læg dertil et væld af interessante bipersoner som skolens rektor, der i sin fritid kører Uber, den unge, populære lærerinde, der ender med at gå over stregen og indlade sig med en af sine elever (var nok ikke gået den omvendte vej i disse Metoo-tider), og klassens to mandlige og særdeles krukkecde teaterentusiaster, der med stor indlevelse holder mordmysteriumsudklædningsfest.

Endelig overrasker Wilde også visuelt. Blandt andet med en scene, hvor de to hovedpersoner kommer til at spise euforiserende stoffer og i bogstaveligste forstand ender som barbiedukker. Eller en poolscene, hvor Amy yndefuldt svømmer rundt blandt de andre kroppe.

Med ”Booksmart” leverer Olivia Wilde en overbevisende debut fuld af selvtillid, humor, pinlige øjeblikke og skarphed, som underholder fra start til slut.

Booksmart – 102 minutter – USA – Instruktør: Olivia Wilde – Medvirkende: Beanie Feldstein, Kaitlyn Dever, Jessica Williams, Jason Sudeikis, mason Gooding, Victoria Ruesga, Skyler Gisondo, Diana Silvers, Billie Lourde m.fl.