DEBAT: Tillykke Mads – og øv!

Så kom den endelig. Efter ugers rygter har produktionsselskabet Warner Bros. bekræftet, at den danske skuespiller Mads Mikkelsen overtager en af hovedrollerne i den kæmpe film-franchise serie ”Fantastiske Skabninger”

Mads Mikkelsen afløser således Johnny Depp som skurken Gellert Grindelwald i den næste film i serien ”Fantastiske Skabninger 3”. Og sikkert også i de sidste to af i alt fem planlagte film.

Det er en stor og glædelig begivenhed. Både for den danske filmbranche, som endnu engang får placeret en af sine dygtigste skuespillere i en stor international filmproduktion og på den måde får sat Danmark på filmverdenskortet.

Men også for Mads Mikkelsen selv. Lige siden, at han for alvor blev Danmarkskendt i sidste halvdel af 90’erne med film som ”Vildspor” (1998), ”Bleeder” (1999) og kassesuccesen ”Blinkende Lygter” (2000), har Mads Mikkelsen været en af dansk films mest kendte ansigter.

Undervejs er det også blevet til en fornem international karriere med roller i blandt andet James Bond filmen ”Casino Royale” (2006), Star Wars filmen ”Roque One” (2016) og TV-serien ”Hannibal”.

Så det er fuldt fortjent, at han nu lander endnu en stor rolle og en millionkontrakt og herfra CineMadsen-bloggen skal der lyde et rungede tillykke.

Men samtidig er Warner Bros. udmelding også en røvhamrende dårlig nyhed.

Johnny Depp forlader nemlig ikke rollen som Grindelwald, fordi han er træt af den. Heller ikke fordi, at han ikke bliver godt nok betalt. Eller fordi han ikke spiller godt nok. Tværtimod er alle enige om, at han er aldeles strålende som den tvetydige troldmand med skumle magtdrømme.

Nej, det var Warner Bros. selv, der bad Johnny Depp forlade filmsettet.

Det skete efter, at Johnny Depp havde tabt en sag i Storbritannien mod tabloidavisen The Sun, der havde omtalt ham som ”hustrumishandler”.

Efter den tre uger lange retssag i juli fandt dommerne det bevist, at Depp og hans tidligere hustru Amber Heard havde et stormfuldt ægteskab med voldshandlinger fra begge sider og en stærkt alkoholiseret Depp.

Dommen, som Johnny Depp overvejer at appellere, fik Warner Bros. til at droppe samarbejdet. Dermed er Depp endnu et eksempel på, hvordan den politiske korrekthed styrer filmbranchen med jernhånd i disse år – og endnu mere, efter MeToo-bølgen begyndte at rulle i 2017.

Det eneste formildende her er, at der rent faktisk har været en retssag, og at Johnny Depp ikke bare er blevet dømt af folkedomstolen på løse rygter, som det er sket for andre skuespillere.

Men tilbage står, at privatliv og filmkunst atter er blevet blandet sammen på en frustrerende måde, der i hvert fald ikke er til tilskuernes fordel.

Jeg er ikke i tvivl om, at Mads Mikkelsen vil fylde rollen fornemt ud. Men jeg er meget i tvivl, om han kan gøre det bedre en Johnny Depp, som igennem hele sin karriere har udstrålet lige præcis den uudgrundelige tvetydighed, der gør Grindelwald-figuren fascinerende. Her har Mads Mikkelsens force indtil videre mere været den plagede knudemand.

Samtidig trives Johnny Depp som en fisk i vandet i mærkelige og skæve miljøer, som ”Fantastiske Skabninger” universet jo er. Her har Mads Mikkelsen indtil videre mest gjort sig i mere realistiske rammer.

Så igen, tillykke Mads og held og lykke med rollen, men også øv!