Berlinale Interview – Danica Curcic: Nej til janteloven

Danica Curcic

Det er blevet sagt om Danica Curcic, at når hun træder ind i et lokale, så suger hun automatisk al opmærksomhed til sig. Og når man sidder over for den 28-årige mørkhårede kvinde, hvis Balkan-rødder tydeligt skinner igennem, er det ikke svært at tro på.

Under alle omstændigheder, er det et ansigt, vi kommer til at se langt mere til. Ikke nok er hun blandt de 10 udvalgte Shooting Stars på Berlinalen. Hun medvirker også i ikke færre end fire film det kommende år.

Senere på året kan hun således ses i Mikkel Nørgaards anden film om Jussi Adler-Olsens Afdeling Q-bøger ”Fasandræberne”, Bille Augusts ”Stille hjerte” og Hella Joofs komedie ”Malta – All Inclusive”. Og i Christian E. Christiansens ”Lev stærkt” spiller Curcic over for dette års norske Shooting Star, Jakob Oftebro, og Cyron Melville, der var dansk Shooting Star i 2009.

Men trods alt virakken på Berlinalen sidder hun frisk og upåvirket under interviewet på det mondæne Hotel de Rome, hvor de 10 Shooting Stars blev præsenteret for verdenspressen.

– Du er af serbisk oprindelse og kom hertil med din familie som ét-årig. Hvad har din baggrund betydet for dig som skuespiller?

– Det har betydet rigtig meget. For det første har det at vokse op med to kulturer givet mig en langt større forståelse for, hvordan verden ser ud forskellige steder. For det andet kommer jeg fra en serbisk baggrund, hvor man bruger kroppen mere og går langt mere i kødet på hinanden. Mine venner har tit spurgt, om min far var meget vred på mig, men i virkeligheden er det bare vores måde at diskutere på. Og denne måde at udtrykke sig på, har jeg klart kunnet bruge i skuespillet.

– Jeg har læst et sted, at din far har sagt til dig, at du skal blive ved med at være Balkan. Hvad mener han med det?

– Jeg tror, det betyder, at jeg skal sige fuck janteloven og være stolt over, hvem jeg er og hvad jeg kommer fra.

– Efterhånden er der jo begyndt at blive en del opmærksomhed omkring mig, hvor folk har både en holdning til min person og til det, jeg laver. Det kan være svært ikke at tage det ind og blive sårbar. Men samtidig prøver jeg at distancere mig fra det. At fokusere på, at jeg gør mit arbejde så godt, som jeg kan og ellers holde fast i mig selv.

– Hvad tænkte du, da du blev udvalgt som Shooting Star?

– Jeg var fuldstændig overvældet. Men heldigvis havde jeg min ven og gamle klassekammerat Mikkel Følsgaard, der var dansk Shooting Star sidste år og Cyron Melville, der var Shooting star i 2009. De fortalte begge, at det var en fantastisk måde at øge sit netværk og møde folk på.

– Har det så været det?

– Absolut. Alene i dag tror jeg, at jeg har mødt stort set alle de vigtige castere i branchen, og jeg er også sikker på, at vi 10 Shooting Stars kommer til at holde kontakten med hinanden efter Berlinalen.

Danica Curcic tog en bachelor i film- og medievidenskab fra Københavns Universitet og tilbragte et år på skuespilskole i Californien, inden hun blev elev på Statens Scenekunstskole, hvor hun blev færdiguddannet i sommeren 2012.
Curcic har også medvirket i flere større teaterforestillinger, blandt andet med titelrollen i ”Lulu” og som den forførende Elena i musikforestillingen ”Frankenstein – Genskabt”, begge på Det Kongelige Teater.  Desuden har hun medvirket i tv-serierne ”Den som dræber”, ”Wallander” og ”Broen 2”.

– Har du altid drømt om at være skuespiller?

– I hvert fald siden gymnasiet. Det, der fascinerer mig ved skuespillet, er, at man får lov til at gå ind i mange forskellige roller og dermed finde ind til forskellige dele af sig selv. Og samtidig har man lejlighed til at skabe store momenter på scenen eller lærredet – øjeblikke hvor alt så at sige går op i en højere enhed, og hvor man føler man rammer og bevæger folk. Det er meget det, der driver det for mig.

– Du har både spillet med i TV-serier og film. Hvad er forskellen?

– Det, som er smukt ved TV, er, at man får lov til at bruge mere tid og virkelig gå i dybden med en person. Nu har jeg kun haft mindre TV-roller indtil videre, men jeg drømmer om at få en gennemgåemde rolle i en TV-serie.

– Du har blandt andet arbejdet sammen med både Hella Joof og Bille August. Hvordan adskiller de sig fra hinanden som instruktører?

– Helle er fantastisk at arbejde sammen med og meget ligetil og ærlig. Hun går fuldstændig ind i situationen, og hvis der er noget, hun ikke er tilfreds med, får man det at vide med det samme. Derfor føler man sig meget tryg.

– Bille August er en langt mere ydmyg type, der ikke siger så meget, og som højst tager en scene om to-tre gange. Derfor er han mere udfordrende for en skuespiller, men han er også en både varm og givende person.

– Hvad med din rolle i ”Lev stærkt”?

– Det var så en helt anden og langt mere ligetil rolle, der ligger tættere på mig selv som person. Det er en dramatisk film, hvor jeg står imellem to mænd og repræsenterer kærligheden og lyset.

– Der var på et tidspunkt, hvor folk med dit udseende kun fik tilbudt bestemte roller. Er det stadig sådan?

– Jeg har da hørt et par gange, at jeg lige var lidt for mørk til en rolle. Hvilket jeg har undret mig over, for jeg kan jo bare farve håret blondt, hvis det er det, der skal til. Men egentlig føler jeg slet ikke, jeg kun får tilbudt en bestemt slags roller. Jeg tror det har ændret sig meget de senere år, og jeg håber at mine roller vil være lige så forskellige fremover.

– Hvad forventer du dig af fremtiden. Mere arbejde på tværs af grænserne?

– Det håber jeg. Det virker i hvert fald sådan. Jeg har hørt mange tale om ”Scandinavian Cinema”, og ser man på os Shooting Stars, er vi alle sammen en blanding af forskellige baggrunde. Det er som om alle grænser bliver mere og mere løst op. Jeg er sgu selv en blanding af det hele.

– Lige her til sidst. Man kan læse i præsentationsmaterialet, at du brækkede næsen, da du var til audition på Statens Scenekunstskole. Hvordan gik det til?

– Vi skulle være dyr. Jeg var selvfølgelig en løvinde, der skulle kaste mig over en pige, der spillede mus. Og så ramte jeg hendes hage og brækkede næsen.

Og dermed er det et foreløbigt farvel til Danica Curcic, der skal videre til reception på den Nordiske Ambassade i Berlin.