Kom så Jakob…..øh jeg mener kom så Viggo!
Vi danskere har det med at piske en stemning op før store begivenheder, selv om det for det meste ender som en flad fuser. Det gælder også årets Oscaruddeling, der løber af stablen den 24. februar.
De seneste måneder har det været skrevet stolpe op og stolpe ned om Gustav Möllers debutfilm ”Den skyldige” og dens chancer for at vinde en af de eftertragtede Oscar-statuetter i kategorien ”Bedste ikke-engelsksprogede film”.
Filmen har Jakob Cedergren i rollen som vagthavende politibetjent på en alarmcentral, der en nat får et opkald fra en bortført kvinde
Da ”Den skyldige” i december nåede ind på Oscar-shortlisten i konkurrence med 86 andre film fra hele verden, nåede forventningerne nye højder.
Som så ofte før var forventningens glæde imidlertid den største. Da udvælgelseskomitéen i dag skulle vælge fem film blandt de ni på shortlisten var ”Den skyldige” desværre ikke blandt finalisterne.
Det er imidlertid ingen skam at tabe, når man er oppe mod absolutte filmmesterværker, som tilfældet var i år. Nok er Jakob Cedergren suveræn, men ”Den skyldige” er alligevel et par klasser under film som den polske ”Cold War”, den japanske ”Shoplifters” og den mexicanske ”Roma”, der var blandt de fem, der gik videre.
Samtidig kan ”Müller” og co glæde sig over, at andre stærke film på shortlisten som den sydkoreanske ”Burning” heller ikke kom med, og at filmen nu bliver genindspillet i en amerikansk version med Jake Gyllenhaal i hovedrollen.
Danmark har vundet kategorien for ”Bedste ikke-engelsksprogede film” tre gange i henholdsvis 1988 (Babettes gæstebud), 1989 (Pelle Erobreren) og 2011 (Hævnen). Vi fik seneste en film med i finalefeltet for to år siden med Martin Zandvliets ”Under Sandet”.
Danmark var også med på shortlisten i kategorien ”Bedste dokumentarfilm” med Simon Lereng Wilmonts ”Olegs Krig”. Filmen handler om den 10-årige dreng Ole, som bor med sin bedstemor i en østukrainsk krigszone, hvor lyden af skudsalver og granater er en del af hverdagen, og cen har indtil nu vundet 25 festivalpriser.
En Oscar for den imidlertid ikke. Udvælgelseskomitéen valgte i stedet den amerikanske ”Free Solo”, den amerikanske ”Hale County This Morning, This Evening”, den amerikanske ”Minding the Gap”, den tysk-syriske ”Of Fathers and Sons” og den amerikanske ”RBG”.
Men hvem skal vi så heppe på?
Man kan for eksempel heppe på den dansk-amerikanske skuespiller Viggo Mortensen, der er blevet nomineret til en Oscar i kategorien ”Bedste mandlige skuespiller”. Det er han blevet to gange tidligere med filmene ”Eastern Promises” (2007) og ”Captain Fantastic” (2016). Denne gang er han så nomineret for sin rolle i filmen ”Green Book”, der får premiere i de danske biografer den 21. februar få dage før Oscar-festen i Los Angeles.
Viggo Mortensen skal kæmpe om Oscarstatuetten mod Christian Bale (”Vice”), Bradley Cooper (”A Star Is Born”), William Dafoe (”At Eternitys Gate”) og Rami Malek (”Bohemian Rhapsody”). Vi håber, at tredje gang er lykkens gang.