Catch up 03: Selvhenter – Sjov og rørende komedie

”Det der lyder som en rigtig god ide Emil!”

”Det…det synes jeg ikke.”

Sådan lyder en af de utallige ordvekslinger komedien ”Selvhenter”. Her er kultkomikeren Magnus Milang gået hele linen ud og har taget en delvis selvoplevet historie, som han både har skrevet et manuskript over og instrueret med sig selv og sin bror Emil i de altbærende hovedroller.

Udgangspunktet er simpelt. Den narcissistiske reklamemand Magnus og hans alt for søde, uselvstændige bror Emil får en trist besked, da deres far dør af druk i Spanien.

Brødrene tager afsted for at ordne papirerne, men da de kommer derned opdager de, at det vil koste den ublu pris af 10.000 euro (75.000 kroner), at få faderens lig transporteret til Danmark.

Den pris ønsker den skrupelsløse og pengetrængende Magnus ikke at betale. Han overtaler i stedet Emil til, at de selv skal transportere faderen hjem. Derefter stjæler de to brødre liget fra kapellet, putter det i en overdimensioneret tagboks på den lille Smart Car udlejningsbil og sætter kurs mod Danmark med politiet i hælene.

Lyder det lidt plat og drengerøvsagtigt? Og som noget, der kan blive lidt tåkrummende at se på en hel spillefilm?

Med indledende replikker som ”Jeg tror også, at dit mandesyn kunne trænge til lidt pik”, er man tæt ved at tro det. Men her er det så, at ”Selvhenter” tager røven på en og i stedet folder sig ud som en både sjov og rørende film – ja faktisk en af de mest sjove og rørende af slagsen, som er set i et stykke tid i dansk film.

Magnus Millang har forstået, at de bedste komedier altid lader humor og tragedie gå hånd i hånd. Det handler således ikke bare om et lig, der behandles usømmeligt, og som også ryger en tur forbi den i den slags film obligatoriske dybfryser.

Det handler også om en alkoholiseret far, der svigtede sine drenge, og hvordan det har påvirket deres liv og indbyrdes forhold og splittet dem. På den måde er deres rejse også en mulighed for forsoning – og for at udvikle sig: Magnus til at blive mindre egocentreret og Emil til at blive mere selvsikker. Hvordan rollerne lidt efter lidt byttes rundt mellem de to brødre ses blandt andet i den afsluttende konfrontationsscene i lufthavnen, hvor Emil overfuser Magnus, da han opdager, at storebroderen har hugget faderens dyre Rolex-ur.

Den anden vellykkede ting ved ”Selvhenter” er samspillet mellem Millang-brødrene. Det er tydeligt, at her står to personer over for hinanden, der har kendt hinanden hele livet. Det ses i det ubesværede flow i replikkerne og i kemien imellem dem og tilfører komedien et ekstra lag af troværdighed og intensitet. Magnus Millang er den morsomme af de to, men det er Emils følsomhed og sårbarhed, der kryber ind under huden.

Man fyldes af varme, mens man ser Millang-brødrenes film, griner og røres undervejs og forlader biografen gladere, end man kom.

Selvhenter – 91 minutter – Danmark – Instruktør: Magnus Millang – Medvirkende: Magnus Millang, Emil Millang, Amalie Lindegård, Dar Salim m.fl.