CPH:DOX 2019: Reformisten – Vigtig film Danmarks første kvindelige imam

”Det er umuligt ikke at brænde broer, hvis man vil skabe forandring.”

Sådan lyder det fra Danmarks første kvindelige imam, Sherin Khankan, i dokumentarfilmen ”Reformisten”. Filmen åbnede CPH:DOX for en uge siden, og den er måske det klareste eksempel på, at festivalen i år står i kvindernes tegn.

Ikke blot er den skabt af en kvindelig instruktør – Marie Skovgaard. Den er samtidig et dybt personligt portræt af en meget stærk og modig.

For der skal mod til at ville nyfortolke koranen for blandt andet at give muslimske kvinder ret til at gifte sig med kristne mænd. Og det kræver styrke at sige at ”Der står ikke i koranen, at det kun er mænd, der må prædike i en moské”. Og frem for alt skal man være rimelig slidstærk for at starte en af de første moskeer i Europa i det indre København ledet af kvindelige imamer. Sherin Khankan er alle tre dele, men først og fremmest er hun gennemsyret af kærlighed til sit projekt og ikke mindst den religion, som hun repræsenterer.

Filmen følger hende i moskeens opstartsfase i 2015 og hendes varierede hverdag, hvor hun både beskæftiger sig med islamisk rådgivning, forbereder og leder moskeens bøn og samtidig er moskeens ansigt udadtil, når moskeen bliver kontaktet af medier, eller der skal holdes foredrag.

Gennem Marie Skovgaards nuancerede portræt får man indblik i et menneske, der på den ene side har ro og balance, og som gør sit yderste for at prøve at forstå de folk, som kommer til hende for at få vejledning og hjælp. Og som på den anden side hele tiden formår at være toneangivende og flytte sig i forhold til sit projekt. I begyndelsen siger Sherin Khankan for eksempel nej til homovielser, men til sidst ser man hende alligevel vie to mænd i den fri natur på Folkemødet på Bornholm.

Så smukt kan et menneske rykke og reformere sig selv – og derigennem også verden – ved at turde og ville.

Og der er ingen tvivl om, at Sherin Khankan vil. At hun ønsker at slå bro imellem sin religiøsitet, sine følelser og sin kamp for at være en fri kvinde. Det spørgsmål, som ”Reformisten” også åbner op for, er imidlertid, om hun vil for meget alt for hurtigt.

Undervejs i projektet sker det med mellemrum, at hun mister fornuften og glemmer den gamle læresætning om, at ting tager tid. Ikke mindst hvis man vil reformere forståelsen og dogmerne omkring en 1400-år gammel bog. På den måde kommer hun flere gange til at handle for hurtigere, end omgivelserne kan følge med og dermed fremstå en smule enerådig.

Det sker for eksempel, da den faste kerne kerne af kvinder omkring hende bliver sprængt og flere melder sig ud. Nogle kan ikke længere genkende sig den ideologi, som Sherin Khankan står for, og mener, at den er blevet for narcissistisk.

Disse udfald er med til at gøre portrættet af Sherin Khankran helstøbt, men viser også, hvor langsom og trættende en vej, det kan være, hvis man vil ændre tingene.

Der er ingen tvivl om, at ”Reformisten” er en meget vigtig film i den aktuelle kontekst og debat, der er omkring islam i Danmark – og som der også er mellem muslimerne selv.

På den måde sætter Marie Skovgaards film mange tanker i gang, og så får man lov til at opleve, hvor ufattelig smukt det lyder, når en kvindelig iman kalder til bøn.

Reformisten – 75 minutter – Danmark – Instruktør: Marie Skovgaard – Medvirkende: Sherin Khankan m.fl.