Filmanmeldelse: Det andet liv – Jonas Elmer rammer tidsånden i ny film om netdating

Det andet liv

4 popcorn

I takt med, at flere og flere danskere møder hinanden på nettet, ligger det næsten lige for at lave en film om netdating.

På den måde rammer ”Det andet liv” tidsånden og drømmen om at møde kærligheden og begæret via computerskærmen og leve de virtuelle drømme ud i virkeligheden.

Samtidig er filmen et kærkommet og tiltrængt comeback for instruktøren Jonas Elmer. Siden han slog igennem med den yderst vellykkede ”Let’s Get Lost” (1997), har Elmer ikke rigtigt kunnet leve op til forventningerne før nu.

”Det andet liv” er blevet til over en fire-årig periode uden manuskript og med masser af improvisationer undervejs. Det mærkes dog ikke på det færdige resultat, hvor ikke mindst den første halvdel af filmen virker utrolig helstøbt.

Filmen er en såkaldt multiplotfilm i stil med film som ”Short Cuts (1993), Magnolia (1999), Crash (2004) og Babel (2006). Elmer har dog kun tre sideløbende fortællinger i gang, som er løst knyttet sammen.

I det første spor kaster den midaldrende matematiklærer Jørgen (Uffe Rørbæk Madsen fra De Nattergale) sig ud på dybt vand, da han tager en yngre mandlig elsker (Thomas Ernst).

I spor nummer to tegner alt til ren idyl mellem Klara (Karen Rosenberg) og hendes trompetistkæreste Valde (Rune Tolsgaard), som har mødt hinanden på nettet, indtil hun går for vidt til et selskab og vækker hans jalousi.

Og i det sidste spor forsøger den skotøjsekspedienten Thomas (Bo Carlson) at bryde ud af sit triste vaneægteskab for at finde kærligheden, inden han dør af kræft.

Som sagt fungerer filmens første del upåklageligt. Stille og roligt får Jonas Elmer tegnet rammerne omkring disse mennesker, der virker så autentiske, at de burde vinde genklang hos alle. Og samtidig registrerer han på fornem vis alle de små følelsesskift og emotionelle stemninger. Som en trænet musiker, der får det optimale ud af sit instrument uden en eneste falsk tone.

Men så begynder mislydende at melde sig. I sidste halvdel af ”det andet liv” udvikler de tre historier sig ikke bare uforudsigeligt, men også unødvendigt voldsomt. Selvfølgelig kan netdating og utroskab over nettet give skrammer, men sjældent med så fatale følger som her.

Den realisme, som indtil da er blevet bygget op, bliver til en vis grad kastet overbord igen, og det er en skam.

Jørgen vikler sig så meget ind i løgne, at han svigter både sin kone (Sofie Gråbøl) og elskeren. Klara sendes på en kæmpe deroute og Thomas må erkende, at det er for sent.

På den måde ender ”Det andet liv” bittersødt, og moralen synes at være, at man risikerer alt, hvad enten man kaster sig ud på dybt vand eller lader være med at handle. Ikke just det mest optimistiske budskab.

Men inden da har Jonas Elmer leveret et smukt og veltoneret stykke hverdagshistorie og bevist, at ”Let’s Get Lost” ikke var en enlig svale.

Det andet liv – 104 minuttet – Danmark – Instruktør: Jonas Elmer – Medvirkende: Uffe Rørbæk Madsen, Thomas Ernst, Karen Rosenberg, Rune Tolsgaard, Bo Carlsson, Mia Jexen, Stefan Pagel Andersen m.fl