Filmanmeldelse: The Expendables 3 – Festen er forbi for pensionsmodne action-ikoner

The Expendables 3

2 Popcorn

Da den første ”The Expendable” film kom for fire år siden, var den ment som sjov og ballade. En uforpligtende, selvironisk joke bygget over en række pensionsmodne action-ikoner.

Måske så Sylvester Stallone, der instruerede filmen, det også som en tilbagevenden til de store actionfilm fra 80’erne. Når alt kommer til alt har det meste af karriere drejet sig om at spille den samme rolle igen og igen, hvad enten han deler øretæver ud med næverne i bokseringen som Rocky Balboa eller gør det med maskingeværet.

Resultatet blev da også nogenlunde. Faktisk var det jævnt underholdende at se Stallone tumle rundt med Arnold Schwarzenegger, Dolph Lundgren og Bruce Willis og fyre oneliners og kugler af i en lind strøm.

Men når Hollywoods pengemænd lugter guld drukner selverkendelsen. Expendable-serien kører nu på tredje film, selv om festen for længst er forbi for Stalone og resten af pensionistklubben.

”The Expendables 3” begynder med en spektakulær fangeflugt, hvor Barney Ross (Stallone) og hans team med helikopter angriber et tog. Målet er at befri et tidligere medlem af gruppen ”Dr. Death” (Wesley Snipes), som har fået sit navn, fordi han er uddannet læge og god til at slå ihjel med sin store kniv. Og sådan skal meget tages helt bogstaveligt i Expendable-seriens univers.

Derefter går turen til Somalia for at fange den onde våbenhandler Stonebanks. Missionen glipper imidlertid, og Barney beslutter sig for at pensionere resten af holdet og i stedet optræne nogle nye, unge rekrutter.
Men selv om det lykkes Barney og hans nye team at fange Stonebanks, ender det selvfølgelig alligevel med, at ”de gamle” må gribe ind og klare ærterne.

Som det fremgår, er der absolut intet nyt eller originalt at hente i ”The Expendables 3”. Plottet er lige så forudsigeligt som mængde af udtjente action-klichéer der hober sig op undervejs. Så trods den larmende underholdning bliver det hurtigt tungt.

Desuden underminerer filmen seriens præmis. Expendable-seriens publikum er jo netop drevet af nostalgien ved at se de gamle action-koryfæer i samme film.
Men når man så forsøger at tiltrække et yngre publikum ved at introducere nogle yngre, fuldstændig skuespillere i stedet for de gamle, så knækker filmen.

Bedst fungerer Mel Gibson som superskurken Stonebanks. Han kommer med sin tilbageholdte galskab og et nærvær og laver sin bedste præstation i mange år. På samme måde er det en fornøjelse at opleve Antonio Banderas som den gakkede, speedsnakkende soldat Galgo.

Man kunne håbe, at det var slut nu, men det er det desværre ikke. ”The Expendables 4” ligger allerede på tegnebrædtet, hvis ikke et hjerteslag tager livet af en af de gamle actiondrenge, inden man når så langt.

The Expendables 3 – 126 minutter – USA og Frankrig – Instruktør: Patrick Hughes – Medvirkende: Sylvester Stallone, Jason Statham, Harrison Ford, Mel Gibson, Wesley Snipes, Dolph Lundgren, Arnold Schwarzenegger, Antonio Banderas m.fl.