Filmanmeldelse: Kapgang – Dansk teenagekærlighed i Sønder Omme rammer lige i hjertet

Kapgang

seks popcorn

Det er fredag i Sønder Omme i 1976. 14-årige Martin er på vej hjem efter at have trænet til den lokale nationalsport kapgang. Han undrer sig over, at hele byen flager på halv, og at alle ser så mærkeligt på ham. Da han kommer hjem finder han imidlertid ud af, at hans mor er død, og at han er den sidste, der får det at vide.

Sådan starter Niels Ardens Oplevs nye film ”Kapgang”, som er lavet efter Morten Kirkskovs anmelderroste debutroman af samme navn.

Det lyder jo vældig sørgeligt, og det er det på sin vis også. Men først og fremmest er ”Kapgang” en aldeles pragtfuld og livsbekræftende historie fra 70’ernes Jylland, som giver en den samme varme stemning i kroppen som ”Mit liv som hund” (1985)

Moderens død kaster Martins lille familie ud i kaos. Faderen Anders og storebroderen Jens går i chok, mens Martin har langt sværere ved at for tårerne frem.

Han er mere optaget af sin bedste ven Kim og af den søde og bestemt ikke uvillige lærerdatter Kristine. Hun belærer ham om, at man skal kysse med følelse og lover ham hans første kys, når han har sørget ordentligt over sin mor.

Det får han så, og de to ”kærester” aftaler, at de skal ”gøre det rigtigt”, når de er blevet konfirmeret et par uger senere. Et projekt, der ikke uventet fylder meget i Martins bevidsthed.

Mens han lærer at kysse af Kristine, udforsker han og Kim hinandens kroppe. Og på den måde jonglerer Martin rundt mellem pigen, han er forelsket i, og fascinationen af sin bedste ven. Når han da ikke lige har travlt med at forhindre Mona damefrisør i at ”trøste” hans far, eller prøve at få bordplanen til sin konfirmation til at gå op, nu moderen er død.

Sjældent har en dansk film om teenagere på randen til at blive voksne ramt mere lige i hjertet. ”Kapgang” er på samme tid dybt grænseoverskridende og totalt uskyldig i sin beskrivelse af de unges eksperimenter med kærligheden og seksualiteten. Martins eneste bekymring omkring forholdet til Kim er således, hvor han skal gøre af sine plettede underbukser.

Niels Arden Oplev har fanget miljøet i den lille by, tidsbilledet og de unges følelser perfekt, men han er selvfølgelig også selv vokset op i Sønder Omme i 70’erne. Og den skøre, dejlige humor ligger hele tiden og lurer lige under overfladen. Som da Martins far alvorsfyldt fortæller sine sønner, at eftersom det var deres mor, der stod for opdragelsen, og han ikke selv er meget bevendt i den retning, så synes han, at de alle tre fremover skal behandle hinanden som voksne, der hver især klarer sig selv.

Anders W. Berthelsen yder endnu en solid og troværdig indsats som faderen. Sidse Babett Knudsen stavrer rundt på stilletter, som familiens bramfri, renhjertede støtte Lizzie, mens David Dencik – selvfølgelig – spiller rollen som byens småperverse eneboer, som Martin og Kim og deres ven besøger og udnytter.

Det er dog først og fremmest de tre unge, der bærer filmen igennem. Den rødhårede Villads Boye er ganske enkelt et fund til rollen som Martin, som han spiller med både dybde og indlevelse. Frederik Winther Rasmussen er den lidt højere og lidt mere modne Kim, mens Kraka Donslund Nielsen spiller Kristine med en naturlig sødme, der får enhver til at længes efter at have boet i Sønder Omme dengang for 40 år siden.

”Kapgang” er ganske enkelt den bedste danske film, der er lavet i år. En svimlende, nostalgisk himmerigsmundfuld. Og så giver den masser af opmærksomhed til en af verdens mest overflødige sportsgrene.

Kapgang – 108 minutter – Danmark- Instruktør: Niels Arden Oplev – Medvirkende: Villads Boye, Frederik Winther Rasmussen, Kraka Donslund, Anders W. Berthelsen, Sidse Babett Knudsen, David Dencick, Kurt Ravn, Anette Støvlebæk, Anne Louise Hassing, Pilou Asbæk m.fl.