STREAMING: Luca – Pixar med lille p

Der var engang, hvor enhver ny film fra Pixar blev imødeset med kriblende forventning. Det var dengang, hvor Pixar fik Disney-studierne til at ligne forstokkede gamle animatorer.

I mellemtiden er Pixar selv for længst blevet en del af Disney-koncernen, og selv om Pixar-folkene fortsat laver selvstændige film under deres selvstændige navn og brand, er den kriblende forventning erstattet af nervøs bæven.

Det er nemlig blevet tydeligt, at Pixar både laver store og mindre store film. Bevares det er selvfølgelig et luksusproblem, for selv en mindre stor Pixar-film er bedre end det meste på markedet, men, alligevel…

De seneste to Pixarfilm ”Fremad” (2020) og ”Sjæl” (2020) hørte således begge til i den mindre gode kategori i forhold til mesterværker som ”Coco” (2017) og ”Inderst inde” (2015).

Vi snakker om film med gode, habile historier med stort visuelt overskud, men heller ikke meget mere.

Det samme gælder Pixars nyeste film ”Luca”, som handler om den 13-årige teenager Luca, der bliver venner med den jævnaldrende Alberto.

Begge vil gerne udforske den smukke by ved Middelhavet, hvor de bor. Der er blot en enkelt lille hage. Både Lucca og Alberto er havvæsener, som forvandles til almindeligt udseende drenge, når de kommer op af vandet – og omvendt.

På den måde kan de færdes ubemærket blandt menneskene, der frygter ”havmonstrene”.

Luca og Alberto bliver venner med menneskepigen Daniella og nyder sommeren sammen med at spise is og køre på scooter. Men hele tiden lurer faren for at blive afsløret.

”Luca” er et visuelt overflødighedshorn. Alt i denne film, der er instrueret af Enrico Casarosa, er som taget ud af drøm: Det kølige, bløde blå hav og himmel; De mange gule og orange nuancer i byens huse; De overfyldte tallerkener med pasta med grønne pesto-stænk. Og den overdådige finale fra et tog, der smyger sig langs klipperne, mens solen bryder gennem regnen som et stort, gyldent smil.  

Og så igen ikke så meget andet. Filmen mangler det, der kunne have gjort den til endnu et Pixar-mesterværk: Et intelligent udtænkt univers og en historie, der skiftevis er vittig og smertende vemodig.

Man kan selvfølgelig godt tolke hele havvæsen-gimmicken som en metafor. På den måde repræsenterer Luca og Alberto de fleste teenagere, som kæmper for at finde sig tilrette i deres (nye) kroppe, alt imens de gør sig de allerstørste anstrengelser for at skjule, hvem de er indeni.

Eller måske skal man bare acceptere, at ”Luca” er en sød film og dermed basta. For sød og flot er kvaliteter, der sagtens kan underholde og bære en biograftur igennem.

Hov sagde jeg biograf? Det passer ikke helt. Lige som Disneys seneste film “Raya og den sidste drage” springer ”Luca” uden om biograferne og har direkte premiere på streaming-kanalen Disney+.

Luca – 95 minutter – USA – Instruktør: Enrico Casarosa – Medvirkende (engelske stemmer): Jacob Tremblay, Jack Dylan Grazer, Sacha Baron Cohen, Maya Rudolph m.fl.