SERIE: House of the Dragon – Storslået gensyn med Westeros

Velkommen tilbage til Westeros!

Det er tre år siden, at vi forlod “Game of Thrones” eller GOT, som den blev kaldt. Af mange anset som den mest ambitiøse og fantastiske fantasy-fortælling nogensinde bortset fra alle fantasy-fortællingers urmoder ”Ringenes Herre”.

Nu er vi der igen kastet næsten 200 år tilbage i tiden før Daenerys Targaryen, Jon Snow, Arya, Cersei, Tyrion og alle de andre hovedpersoner i ”Game of Thrones”. Kastet tilbage til Targaryan-familiens storhed og fald og et nyt sæt personer og deres intriger for at opnå magten og retten til Jerntronen.

Er det så værd at genbesøge? Ja for pokker. Åbningsafsnittet i ”House of The Dragon” er intet mindre end spektakulært. På en times tid når det at komme omkring alle de elementer, som gjorde ”Game of Thrones” til ren TV-magi.

De indledende scener er som taget ud af Shakespeares stykke om King Lear: Den aldrende Kong Jaehaerys I Targaryen har mistet begge sine sønner og lader derfor Westeros’ Storråd beslutte, hvem der skal være hans efterfølger: Hans ældste barnebarn Prinsesse Rhaenys eller hans ældste mandlige barnebarn Prins Viserys? Storrådet, der kun består af mænd, gør selvfølgelig, som mænd altid har gjort, og vælger manden frem for kvinden.

Ni år senere har Viserys imidlertid stadig ikke fået en mandlig arving. Og da dronning Aemma skal nedkomme endnu engang, går det frygtelig galt. Tilbage står Viserys med sin datter Prinsesse Rhaenyra, der allerede flyver sin drage som en fuldvoksen Daenerys – og er tilsvarende stålsat. Faderen udnævner hende til arving, men er Vesteros parat til en kvindelig hersker på Jerntronen?

Læg dertil medlemmerne af kongens råd: Lord Corlys Velarion, der er gift med Viserys forsmåede kusine Rhaenys med tilnavnet ”Hende der aldrig blev dronning”. Daemon Targaryon, kongens yngre bror og evige problembarn, der også rider på drage, er leder af byvagten i Kings Landing og dræber kriminelle på gaden. Og kongen hånd Sir Otto Hightower, der hader Daemon. Og som i det skjulte arbejder på at få sin datter Alicent – Rhaenyras bedste ven – gift med Viserys, nu han er blevet enkemand.

Dermed er alle brikker sat i spil til det, der uden tvivl bliver lige så fascinerende som blodigt. Åbningsafsnittet byder på det hele: Familiemedlemmer der kommer med løfter, de ikke kan holde, fordi de har travlt med at forråde hinanden åbenlyst eller i det skjulte; Flotte turneringskampe og slagsmål; Fordrukne seksuelle orgier; Kejsersnit uden bedøvelse; Blødende sår og lemmer, der hugges af – også uden bedøvelse; Og drager selvfølgelig af den imponerede voksne slags, der kan udslette hære og byer med deres ild.

George R.R. Martins verden spankulerer ind på scenen igen med lige dele selvtillid og bravado. Skuespillerne er overbevisende, og hvis man alligevel tøver en anelse og fyldes af savn, er det kun fordi man allerede har rejst langt i Westeros-universet og fået ”Game of Thrones” hovedpersoner dybt ind under huden.

”House of the Dragon” er storslået opulent TV af den filmepiske slags, der skubber mod grænserne for, hvad man kan på TV. Og den er kun en anelse mindre morsom end sin forgænger.

House of the Dragon Sæson 1 – 10 afsnit af 60 minutter – USA – Skabere: Ryan J. Condal og George R.R. Martin – Medvirkende: Paddy Considine, Matt Smith, Rhys Ifans, Steve Touissant, Eve Best, Milly Alcock, Emily Carey m.fl.